Záujem investorov o východné Slovensko rastie

Na Slovensko prichádza okolo 90 nových potenciálnych investorov, z toho približne polovica má záujem o východné Slovensko.

26.09.2017 08:34
debata

V súčasnosti s nimi prebiehajú negociačné rozhovory. Uviedol to na brífingu Peter Cacara, predseda predstavenstva Východoslovenskej investičnej agentúry (VIA), ktorá počas pondelka a utorka organizuje v Košiciach Slovensko-nemecké podnikateľské fórum 2017.

Cacara informoval, že súčasťou podujatia je aj prezentácia druhého vydania Východoslovenského investičného sprievodcu 2017“ (East Slovakia Investment Guide 2017 – ESIG). Dodal, že druhého ročníka sa zúčastňujú podnikateľské subjekty nielen z nemecky hovoriacich krajín a Európskej únie, ale napríklad aj podnikatelia z Číny.

Minister hospodárstva Peter Žiga konštatoval, že Spolková republika Nemecko (SRN) je najdôležitejším obchodným partnerom Slovenska. Podotkol že nemeckí investori patria do prvej päťky na Slovensku a vytvárajú viac ako 120 tisíc pracovných miest. Rámcovo informoval účastníkov konferencie, aké má vláda plány v oblasti investícií, či v legislatívnej oblasti a o pripravovanom novom zákone na podporu investícií.

Ako uviedol Cacara, po mimoriadne úspešnom prvom ročníku Slovensko-nemeckého podnikateľského fóra 2016 a pozitívnych ohlasoch na domácej, ale aj zahraničnej pôde, sa organizátori rozhodli oboznámiť nemeckých partnerov so zmenami, ktoré sa vo východoslovenskej ekonomike udiali za posledný rok. Hlavným zámerom podujatia je interaktívne prezentovať svoje aktivity a vízie, vytvárať platformu pre bilaterálne rokovania, rozšíriť existujúcu spoluprácu a nadviazať nové obchodné vzťahy.

„Slovensko-nemecké podnikateľské fórum bude tentoraz zamerané nielen na investičný potenciál regiónu východného Slovenska, úspechy nemeckých investícií, ale aj na aktuálne témy z oblasti informačných technológií, energetiky, elektrickej mobility, smart-cities a duálneho vzdelávania,“ povedal Juraj Banský, podpredseda predstavenstva VIA a honorárny konzul SRN na Slovensku.

Podobne ako prvý ročník, aj tento rok je podujatie určené hlavne pre podnikateľské subjekty, bankové a finančné inštitúcie, vedecké, výskumné a vzdelávacie inštitúcie a samosprávne orgány na všetkých úrovniach.

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Slovensko