Systém rýchleho varovania pri potravinách má byť rýchlejší

Ministri poľnohospodárstva Európskej únie (EÚ) v utorok rokovali na mimoriadnom samite o fipronilovej kauze vo vajíčkach a hydinovom mäse. Ministri podporili Európsku komisiu v jej snahe upraviť Systém rýchleho varovania potravín, aby sa zabránilo opakovaniu takýchto situácii. Informoval o tom hovorca agrorezortu Vladimír Machalík.

26.09.2017 17:25
debata (2)

V tejto kauze zlyhal nielen Systém rýchleho varovania, ale aj niektoré členské krajiny pri nahlasovaní nálezov. "Zhodli sme sa s ostatnými ministrami i Európskou komisiou na potrebe zlepšenia komunikácie medzi členskými štátmi a komisiou. Pre Slovensko je absolútna priorita rýchlosť, kvalita a detailnosť vymieňaných informácií. Len tak dokážeme našich občanov dostatočne chrániť pred krízami spôsobenými v iných členských štátoch EÚ. Nevyhnutný je tiež harmonizovaný prístup v oblasti testov a transparentnosť vymieňaných informácií,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

Európska komisia navrhla vytvorenie špeciálnych kontaktných bodov pre Rýchly systém varovania pre potraviny a krmivá a Systém pre administratívu a spoluprácu v každom členskom štáte. Zároveň informácie o podvodoch by sa mali zdieľať prostredníctvom Siete EÚ pre potravinové podvody. Viacero z návrhov EK už pritom Slovensko spĺňa.

„Požadujeme dôraz na spätnú vysledovateľnosť surovín, aby v prípade takýchto situácií bolo možné v maximálnej miere chrániť spotrebiteľa. Zároveň sme zástancom úradnej kontroly pri podávaní veterinárnych liečiv zvieratám. Poľská zástupkyňa napríklad uviedla, že mnohí poľskí farmári ich nakupujú cez internet, čo je u nás nepredstaviteľné a nepovolené. Takto predsa nie je možné preverovať účinnosť a nezávadnosť takýchto prípravkov,“ dodala Matečná.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny