Hotely zarobili na dovolenkároch

Letná sezóna splnila očakávania. To, že pôjde minimálne o rovnako úspešný rok, ako bol ten minulý, naznačujú aj prvé odhady organizácií cestovného ruchu či ubytovacích portálov.

27.09.2017 12:00
debata

Ďalšiu rekordnú sezónu naznačujú aj posledné štatistiky ubytovania na Slovensku od ministerstva dopravy a výstavby za prvý polrok 2017. V tomto období navštívilo Slovensko takmer 2,5 milióna turistov. Ide o takmer o desatinu vyšší počet ako v rovnakom období minulého roka. Turistov rovnako ako vlani lákala Bratislava, Liptov a Vysoké Tatry.

„Tohtoročné leto splnilo predpoklady a vyrovnalo sa minulému letu,“ hovorí Pavol Paradeiser z portálu Ubytovanie na Slovensku. Počty rezervácií pobytov boli podľa neho na podobnej úrovni ako v minulom, rekordnom roku. Rovnaký bol aj počet domácich dovolenkárov. Ubudlo však Čechov – o 15 percent, a Poliakov – o dve pätiny. „Tento pokles nahradili hostia z iných krajín najmä Nemecko, Rakúsko, Anglicko, USA,“ hovorí Paradeiser. Celkovo tak počet cudzincov zostal rovnaký ako vlani. Najväčší záujem bol o Veľký Meder, Podhájsku, Terchovú, Štúrovo, Zuberec a mesto Vysoké Tatry.

Len o niečo lepšia bola tohtoročná letná sezóna podľa manažéra portálu Zľava dňa Petra Blažečku. „Nárast počtu zákazníkov sme zaznamenali, podľa našich dát bol však minimálny. Zariadenia sa prispôsobili zvýšenému dopytu a mierne zvýšili ceny,“ hovorí. Hore tak išiel skôr obrat v cestovnom ruchu ako počet turistov. Najväčší záujem bol podľa Blažečku tradične o Liptov. Nasledovali Vysoké Tatry, z menej navštevovaných lokalít stúpol záujem o regióny Horehronia a Podpoľania na strednom Slovensku.

Domáci cestovný ruch v prvom polroku 2017

  • Najvyššia návštevnosť bola v prvom polroku 2017 v júni, počas ktorého sa v regiónoch Slovenska ubytovalo vyše 520-tisíc hostí.
  • Až 62 percent z nich boli domáci návštevníci. Ich počet v poslednom polroku medziročne stúpol o viac ako 10 percent. Počet turistov zo zahraničia stúpol v tom istom období o 9 percent a zdržali sa dlhšie ako vlani.
  • Najviac návštevníkov spoza hraníc prišlo zo susedných krajín: najmä z Česka (28 %), z Poľska (10 %), Nemecka (9 %), Maďarska (5 %) a Rakúska (4 %).
  • Z regiónov si dominanciu naďalej drží Bratislavský kraj, ktorý navštívilo viac ako 663-tisíc turistov, čo je takmer tretina všetkých hostí. Nasledoval Žilinský kraj s podielom 21 percent.

ZDROJ: MDV

Pomohla linka Poprad – Tel Aviv

„Leto hodnotíme veľmi dobre a očakávame opäť vyššiu obsadenosť ako v minulom roku,“ hovorí manažérka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov Katarína Šarafínová. Ukazujú to prvé odhady liptovských ubytovateľov. Aj tu prevládali hostia zo susedných krajín. Tiež stúpol počet návštevníkov z Izraela, a to hlavne v Demänovskej doline. Poprad s Tel Avivom totiž spája pravidelná linka.

„Tento rok môžeme očakávať prekonanie minuloročného rekordu v počte turistov, ktorí zavítali do Bratislavy,“ hovorí Maroš Plitko z Bratislavskej organizácie cestovného ruchu. V prvom polroku sa totiž medziročne zvýšil počet návštevníkov o päť percent. Počas letnej sezóny išlo podľa jeho odhadov ešte o vyšší nárast. Vedú turisti z Česka, Nemecka a Veľkej Británie.

Leto prialo aj bratislavskému letisku. V júli a auguste vybavilo letisko najviac pasažierov vo svojej histórii. „V ôsmom mesiaci roka vybavilo Letisko M. R. Štefánika v Bratislave spolu na prílete a odlete 296¤920 cestujúcich,“ povedala hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková. Ide o vyššie číslo ako v rekordnom roku 2008, keď letisko vybavilo 296¤737 pasažierov, a o 17 percent viac ako vlani.

Ubytovanie vypredané na dva týždne vopred

Rekordnú sezónu mali v kúpeľoch Lúčky na Liptove. Počas letných mesiacov sa im podarilo dosiahnuť priemernú obsadenosť na úrovni 94 percent.

Tohtoročná sezóna priala aj Horskému hotelu Sliezsky dom. „Minulý rok bol v Tatrách vnímaný ako veľmi silný rok. O to radšej sme, že sa môžeme tento rok tešiť ešte väčšej návštevnosti,“ hovorí jeho manažérka Petra Ihnačáková. Keďže ide o vysokohorský hotel, návštevníci sa tu zvyčajne zastavia na jednu až dve noci. Dlhšie pobyty sú skôr výnimočné. Niečo vyše tretiny návštevníkov hotela tvoria domáci, ďalšie dve pätiny sú návštevníci z Česka a Poľska. Zvyšok sú podľa Ihnačákovej hostia z rôznych krajín, v tomto roku napríklad aj z Japonska.

Spoločnosť Tatry Mountain Resorts, pod ktorú patria horské strediská – Jasná Nízke Tatry, Vysoké Tatry, Aquapark Tatralandia, Legendia – Sliezsky zábavný park v Poľsku a tiež hotely, si udržala návštevnosť na úrovni rekordov z minulého roka. Hore išli medziročne celkové tržby a počet návštevníkov v parkoch, a to o vyše desatiny. O vyše pätiny si polepšili na tržbách hotely spoločnosti. Väčšina návštevníkov – až 95 percent, bola tradične zo Slovenska, z Česka a Poľska. Počet domácich turistov stúpol oproti vlaňajšku o dve percentá, pričom o tri percentá klesol počet Čechov dovolenkujúcich v Tatrách. Česká klientela minulý rok rekordne rástla práve pre teroristické útoky.

Zdá sa však, že tohtoročné letné mesiace priali turizmu na Spiši. Počet návštevníkov – domácich aj zahraničných – tu stúpal, potvrdil Martin Pižem z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Slovenský raj & Spiš. „Počas júla, augusta som mal viackrát za úlohu vyhľadať a rezervovať ubytovanie pre VIP hostí a ubytovacie zariadenia boli vo väčšine prípadov plne vybookované už týždeň-dva vopred,“ hovorí.

Pri sčítavaní návštevníkov pri vstupe do Suchej Belej – najznámejšej rokliny Slovenského raja – narátali podľa Pižema v slnečný augustový štvrtok takmer 1¤000 turistov. Prevládali domáci, Česi a Poliaci, nasledovali Nemci a Rakúšania. Rastie však aj počet návštevníkov z Izraela. Turistické informačné centrum v Spišskej Novej Vsi navštívilo od júna do konca augusta takmer 9-tisíc turistov zo 45 krajín. Ide takmer o rovnaký počet ako vlani.

Lákalo aj more, aj poznávacie zájazdy

Letná sezóna 2017 bola podľa riaditeľa cestovnej kancelárie DAKA Davida Gavaľu vynikajúca. Viedlo Francúzsko a Taliansko. „Najväčší záujem bol o Paríž a francúzsku Riviéru. Začali sa nám veľmi dobre predávať aj exotickejšie destinácie ako letecký zájazd do Izraela či Kyjeva s návštevou Černobyľa,“ hovorí Gavaľa. Medziročne sa záujem o zájazdy zvýšil takmer o tretinu, dodáva, predaje nestlačili ani teroristické útoky.

„Na občasné teroristické počiny si postupne zvykáme,“ hovorí riaditeľ piešťanskej cestovnej kancelárie Fifo Tibor Bajaník senior. Ako príklad uvádza Turecko, ktoré zažilo bombové atentáty okolo Silvestra, no cestovná kancelária nevedela aj tak uspokojiť všetkých záujemcov o dovolenku v tejto krajine. „Od mnohých našich klientov sme počuli, že na budúci rok plánujú návrat práve do Turecka,“ hovorí Bajaník. Celkovo podľa neho ľudia cestovali viac do zahraničia ako vlani.

Oproti minulému roku stúpol počet dovolenkárov v CK Fifo o 15 percent. V tohtoročnej sezóne viedli pri leteckých zájazdoch Grécko a Bulharsko, nasledovalo Taliansko, Španielsko a aj Turecko. Pri individuálnej či autokarovej doprave si zachovalo prvenstvo Chorvátsko. Kvalitné hotely tu boli vypredané už v máji či júni. Celkovo veľmi dobre sa tento rok predávali zájazdy na takzvaný „first moment“ od decembra do marca. V dopredajoch tak bola už väčšina dovoleniek vypredaná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Slovensko #turizmus #hotely