Trump predstavil veľkolepú reformu daní. Nepovedal, kde na ňu vezme

Americký prezident Donald Trump predstavil najväčšiu daňovú reformu za 30 rokov. Neuviedol podrobnosti, čím nahradí zníženie daní.

27.09.2017 21:59
debata (4)

Plán, ktorý má znížiť zdanenie podnikov, ale čaká v Kongrese veľká bitka s demokratmi a jednotná nie je ani Trumpova vlastná strana, napísala agentúra Reuters. Trumpov plán je skúpy na podrobnosti, ako nahradiť výpadok príjmov, bez toho, aby zásadne nestúpol rozpočtový deficit.

Podľa prezidenta reforma prinesie úľavy americkej strednej triede, federálnemu zdaneniu by podliehala len menšiu časť príjmov typickej stredostavovskej rodiny. Pre jednotlivcov by sa súčasných sedem daňových sadzieb zlúčilo do troch: 12, 25 a 35 percent. Podľa zdroja denníka Financial Times z Trumpovej administratívy však zatiaľ nie je rozhodnuté, na aké vysoké príjmy by sa ktoré sadzby mali vzťahovať.

Zdaňovanie firemných ziskov má podľa návrhu klesnúť na 20 percent zo súčasných 35 percent, pričom pôvodný Trumpov návrh bol ešte o päť percent nižší. V porovnaní so svetovým štandardom spoločnosti v USA platia vysoké dane a zníženie požadujú už roky. Pravdou však je, že vďaka legislatívnym medzerám a daňovým výhodám mnoho z nich platí oveľa menej ako definovanú sadzbu.

Prezident Donald Trump apeluje na demokratických zákonodarcov, aby plán podporili, hoci návrh s nimi nebol konzultovaný. Demokrati poukazujú na to, že navrhované opatrenia by vyústili do nárast deficitu federálneho rozpočtu a skôr než strednej triede by priniesla daňové úľavy bohatým Američanom. Podľa názoru analytikov by sa obrovské zníženie daní premietlo ako v raste rozpočtového deficitu, tak aj dlhu, ak by hospodársky rast nebol taký vysoký, ako republikáni plánujú.

Trump vyhlásil, že bohatí Američania by z navrhovanej daňovej reformy neprofitovali a že o znížení zdanenia firiem na 20 percent s republikánmi diskutovať nebude. „Myslím, že bohatým ľuďom reforma prinesie len veľmi malý prospech,“ povedal Trump reportérom. A čo sa týka korporátnej dane, „chcel som začať na 15 percentách a máme 20 percent – 15 bolo tak nízko, že by sme prišli o príjmy. Tak máme 20 percent, dvadsiatka je moje číslo a diskutovať o ňom nebudem,“ povedal Trump.

Republikáni ani Biely dom nepredložili žiadny prepočet, o koľko by zníženie daní rozpočet pripravilo. Avšak nezisková organizácia Tax Foundation pred časom odhadla, že štátna pokladnica by v nasledujúcich desiatich rokoch prišla o 5,9 bilióna dolárov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #USA #Donald Trump