Podnikateľom najviac prekážajú vládni úradníci

Slovenským podnikateľom najviac sťažujú podnikanie postoje vládnych orgánov.

29.09.2017 18:02
debata (14)

Tvrdí to podľa reprezentatívneho prieskumu „Európsky platobný report 2017“ až 75 percent našich firiem.

Vládni úradníci prekážajú pri podnikaní podľa analýzy spoločnosti Intrum Justitia štvrtine slovenských subjektov. Až 40 percent z nich uviedlo, že im prácu sťažujú „len mierne“ a dokonca 35 percent odpovedalo, že „značne“.

Európsky platobný report 2017 zahŕňa údaje od 10 468 európskych spoločností, z toho 257 zo Slovenska. Výsledné zistenia hovoria o medziročných zmenách v platobnej morálke a finančnom zdraví firiem pôsobiacich na medzinárodnom a našom trhu, dovedna v 29 krajinách.

Report okrem iného naznačuje, že firmy sú v súčasnosti pri poskytnutí doby splatnosti v B2B a verejnom sektore v porovnaní s minulým rokom oveľa opatrnejšie. Svedčia o tom aj priemerné doby splatnosti – kým vlani bola napríklad v sektore B2B 22 dní, teraz je to len 18 dní. O šesť dní sa tu tiež skrátila dĺžka najdlhšej doby splatnosti faktúry, pridáva ďalší rozdiel Martin Musil, výkonný riaditeľ Intrum Justitia Slovakia.

Jedným z pozitívnych signálov pre dosiahnutie zdravej ekonomiky je, že na Slovensku klesá percentuálny podiel požiadaviek na akceptovanie dlhších dôb splatnosti v porovnaní s minulým rokom v každom segmente. K najväčšiemu zníženiu došlo pri malých a stredných firmách (osem percent). Vo verejnom sektore, ako aj v segmente veľkých spoločností, to bolo zhodne po štyri percentá.

„V porovnaní s vlaňajškom, kedy sme rozvádzali problematiku predĺženia doby splatnosti faktúr od odberateľov, vidíme, že firmy pristupujú k týmto požiadavkám oveľa sofistikovanejšie,“ vysvetľuje Musil. „Spoločnosti sa zároveň snažia neplatičov viac motivovať a buď nejednajú o platobných lehotách vôbec, alebo požadujú zľavu. Aktuálne už len približne pätina z nich prijme dlhšie doby splatnosti bez akýchkoľvek ďalších podmienok.“

Zatiaľ čo minulý rok len sedem percent firiem vyhlásilo, že nízke úrokové sadzby viedli k zvýšeniu investícií, tento rok sa podiel spoločností, ktoré si to myslia, zvýšil dokonca trojnásobne – na 21 percent.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #štát #úradníci #podnikatelia