Protesty pre tarifné platy

Ako štát vyrieši nerovnosti v tabuľkových platoch zamestnancov verejnej správy, oznámi minister financií Peter Kažimír (Smer) začiatkom budúceho roka.

30.09.2017 10:00
debata (2)

Odborári sú však s návrhmi, o ktorých dlhé mesiace rokovala expertná skupina Úradu vlády, stále nespokojní. Chystajú protestné zhromaždenia.

V systéme odmeňovania zamestnancov verejnej správy je v súčasnosti veľký počet tarifných tried a stupňov pod minimálnou mzdou. Hoci tá sa momentálne nachádza na úrovni 435 eur, viac ako polovici ľudí v tomto sektore sa plat reálne začína pri 292 eurách.

Štát síce dorovnáva hodnoty v tarifných tabuľkách do výšky minimálnej mzdy, mnohí pracovníci v tých najnižších tarifách ju však ešte stále neprekročia. Odborári preto žiadajú novú platovú tabuľku, ktorá by štartovala na úrovni minimálnej mzdy.

„Výsledkom stretnutí pracovnej skupiny bola koncepcia zmien odmeňovania, avšak v takej podobe, v akej je rozpracovaná, podľa nás neponúka žiadne reálne riešenia,“ vyhlásila pre Rádiožurnál RTVS hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov Martina Némethová.

Hoci rezort financií hovorí o úpravách platných až od jari 2019, podľa odborárov by sa mohli tabuľkové platy meniť už na budúci rok. Na podporu svojich plánov plánujú zorganizovať protestné akcie. V priebehu novembra sa uskutočnia v troch krajských mestách – v Bratislave, v Banskej Bystrici a v Košiciach.

Návrh opozície, aby sa najnižšia tabuľková trieda začínala na minimálnej mzde, parlament v apríli zamietol.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #tarifné platy