Šéf agentúry po sklamaní zo Slovensko.sk skončil

Pomalé online doručovanie úradných rozhodnutí vyústilo do personálnych zmien v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES).

29.09.2017 20:48
debata

Štátnu organizáciu zodpovednú za elektronickú komunikáciu s podnikateľmi bude od 1. októbra 2017 viesť Lukáš Sojka, ktorý v kresle generálneho riaditeľa vystrieda súčasného šéfa Norberta Molnára. Ten čelil kritike za pomalú komunikáciu stránky Slovensko.sk, ktorá nahnevala podnikateľov.

„Veľmi si cením prejavenú dôveru. Ako svoju hlavnú manažérsku prioritu vnímam efektívne fungovanie agentúry a neustále zvyšovanie kvality aj portfólia služieb, ktoré poskytuje občanom,“ povedal Sojka. Ten aktuálne stojí pred problémom pomalej online komunikácie štátnych úradov s podnikateľmi. Mnohým podnikateľom totiž po potvrdení elektronickej doručenky oficiálne úradné rozhodnutie reálne príde až o niekoľko hodín. Pôvodne mali dokumenty chodiť okamžite a oneskorenie nastáva hlavne v pracovné dni počas prihlásenia veľkého počtu konateľov súkromných firiem.

Navyše podnikatelia sa obávajú, že niektoré rozhodnutia im nemusia prísť vôbec, ale takýto prípad sa zatiaľ oficiálne nepotvrdil. Ďalším problémom je, že po potvrdení elektronickej doručenky firmám bežia lehoty na odvolanie, a to napriek tomu, že reálne žiadne rozhodnutie vo svojej elektronickej schránke nemajú. V krajnom prípade môžu podnikatelia za nimi nezavinené nedodržanie termínov dostať pokuty. Pôvodne sa mala povinná elektronická komunikácia prostredníctvom schránok vytvorených na webovom portáli Slovensko.sk zrýchliť komunikáciu štátu s firmami. Naprogramovanie celého ústredného portálu verejnej správy doteraz štátnu pokladnicu vyšlo 47,98 milióna eur.

Politicky je za fungovanie online komunikácie štátnych úradov zodpovedný digitálny líder a podpredseda vlády Peter Pellegrini. Ten ešte minulý týždeň verejne prisľúbil, že ak sa problémy do konca mesiaca neodstránia, odporučí vedúcemu Úradu vlády vykonanie personálnych zmien v manažmente Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby. Podľa digitálneho lídra sa s možnými problémami malo počítať ešte pred spustením povinnej online komunikácie podnikateľov so štátom. „Výrazný nárast doručovania sa mal predvídať už vopred. Už pred spustením elektronickej komunikácie mali byť pripravené záložné kapacity, a nie až teraz, keď začalo prichádzať k omeškaniu,“ uviedol koncom minulého týždňa Pellegrini.

Od leta tohto roka musí so štátom povinne elektronicky komunikovať približne 228-tisíc súkromných firiem. Štát zároveň zvažuje od leta budúceho roka zaviesť rovnakú povinnosť pre 347-tisíc živnostníkov. Systém pritom už dnes nestíha, ak sa do siete naraz prihlási väčšie množstvo konateľov súkromných firiem.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NASES #Slovensko.sk