Prvé Stupavské zelé s chráneným označením pôvodu je na svete

Prvé „Stupavské zelé“ nesúce Chránené označenie pôvodu (CHOP) vyrobili v sobotu v Stupave pri príležitosti každoročných Dní zelá.

01.10.2017 09:43
debata (1)

Na slávnostnej výrobe kyslej kapusty sa zúčastnili zástupcovia Mástkeho potravinového spolku a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. Agentúru SITA o tom informoval hovorca ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Vladimír Machalík. Dni zelá sa v známom záhoráckom meste, v Stupave (okres Malacky), konajú od piatka do nedele už po 21. raz a okrem oslavy kapusty ponúkajú aj pestrý kultúrny program.

Stupavská kyslá kapusta, takzvané Stupavské zelé, získala od Európskej komisie chránené označenie pôvodu (CHOP) tento rok 11. mája. Znamená to, že kvalita a vlastnosti daného výrobku sú výlučne viazané na osobité zemepisné prostredie a všetky etapy jeho výroby sa robia vo vymedzenej zemepisnej oblasti. Po Žitavskej paprike tak ide o druhú potravinu v tejto kategórii zo Slovenska, ktorá získala CHOP, pripomenul v tlačovej správe Machalík.

Ministerka pôdohospodárstva považuje za česť, že mohla byť pri tomto jedinečnom historickom momente. „Spotrebitelia majú čoraz viac záujem o kvalitné, čerstvé a lokálne potraviny, ktoré prinášajú rôznorodosť chutí, a nie uniformné potraviny s tisíckami nacestovaných kilometrov a množstvom konzervantov. Stupavské zelé je kusom našej slovenskej histórie a týmto označením si získalo unikátnosť v celej Európskej únii. Jedinečnosť, gastronomických špecialít je to, čo priťahuje aj turistov. Za túto pridanú hodnotu a záruku kvality si môže výrobca žiadať aj cenu s vyššou pridanou hodnotou,“ cituje tlačová správa Matečnú.

Od získania označenia Chráneného označenia pôvodu pre Stupavské zelé očakávajú členovia Mástskeho potravinového spolku aj nárast záujmu producentov o pestovanie a spracovanie kapusty v regióne. Pre zákazníkov to podľa predsedu spolku Jozefa Fabiana znamená „garanciu, že tunajšia odroda kapusty bola spracovaná tradičným postupom bez použitia akýchkoľvek prísad, okrem soli, a to všetko v Stupave. Ide o produkt, ktorý spotrebiteľ neochutná, či nekúpi nikde inde vo svete. A to je pridaná hodnota najvyššej úrovne.“

Južná oblasť Záhoria je charakteristická ľahšími hlinito-piesčitými pôdami s piesočnými nánosmi a je chránená svahmi Malých Karpát. Nízka nadmorská výška, dostatok spodnej vody a špecifická suchá a teplá klíma vyhovujú pestovaniu kapusty a zabezpečujú jej osobitú chuť. Na Stupavské zelé sa používajú neskoré odrody bielej hlávkovej kapusty „krajová“ dopestované vo vymedzenom území a jedlá soľ.

Pestovanie kapusty na Slovensku za posledných 20 rokov klesá, v roku 1996 sa vypestovalo takmer 93-tisíc ton. Podľa agrorezortu čísla z posledných rokov naznačujú odrazenie sa od dna. „V roku 2016 dosiahla produkcia kapusty 16 800 ton, čo je medziročný nárast až o 70 %. Produkcia kyslej kapusty zaznamenala úroveň 8 300 ton,“ informuje ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ktoré bude mať údaje za rok 2017 k dispozícií na konci roka.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR dodáva, že pestovanie kapusty na Slovensku podporuje viacerými spôsobmi. Okrem jednotnej platby na plochu tak robí aj viazanou platbou na pestovanie vybraných druhov zeleniny s veľmi vysokou prácnosťou, a to príspevkom 70,48 eura na hektár (2016). V roku 2016 takto podporili 7 048 hektárov pestovanej kapusty. Výmera pestovania kapusty musí pritom dosahovať minimálne 0,3 hektára. „V rámci Programu rozvoja vidieka môže poľnohospodár získať podporu na pestovanie kapusty cez opatrenia 10. Agroenviron­mentálne záväzky súvisiace s klímou: Integrovaná produkcia v zeleninárstve 416 eur/ha/rok a 11. Prechod na ekologické poľnohospodárstvo 529 eur/ha/rok alebo Udržanie ekologického poľnohospodárstva 529 eur/ha/rok,“ uzatvára agrorezort v tlačovej správe.

1 debata chyba