Česi spustili bločkovú lotériu

České ministerstvo financií v nedeľu spustilo bločkovú lotériu. Sľubuje si od nej väčšiu motiváciu zákazníkov preberať si bločky vydané v systéme elektronickej evidencie tržieb (EET), ktorého efektivita by sa tým mala zvýšiť.

01.10.2017 17:27
debata (2)

Záujemcovia si môžu od nedele zaregistrovať bločky prostredníctvom formulára alebo pomocou mobilnej aplikácie Účtenkovka. O ceny sa bude prvýkrát hrať 15. novembra, a to z bločkov vystavených počas októbra a registrovaných najneskôr tri dni pred žrebovaním, teda 12. novembra. Lotérie, v ktorej je hlavnou výhrou jeden milión korún, sa môžu zúčastniť zaregistrované osoby staršie ako 18 rokov. Opozícia je k zavedeniu lotérie skeptická.

Do lotérie možno zaregistrovať iba bloček vydaný obchodníkom, ktorý eviduje tržby podľa zákona o evidencii tržieb. Od jedného obchodníka je možné z bločkov vystavených v jeden deň registrovať iba jeden. „Podnikatelia sa preto nemusia obávať, že zákazníci budú umelo rozdeľovať svoj nákup na viac častí, aby zvýšili svoje šance na výhru,“ poznamenala námestníčka ministra financií Alena Schillerová.

Žrebovanie sa bude konať každý 15. kalendárny deň v mesiaci. Prvá cena bude jeden milión českých korún, druhá automobil za zhruba 400 000 korún, tretia 300 000 Kč, štvrtá 200 000 Kč a piata 100 000 korún. Ďalej budú môcť ľudia získať 20 výhier po 20 000 Kč, 1000 výhier po tisíc Kč, 20 000 ľudí vyhrá stokorunáčku.

Fungovanie lotérie je zatiaľ naplánované na jeden rok. Potom ministerstvo financií vyhodnotí jej fungovanie a prínos k výnosom u EET a prípadne parametre lotérie upraví. „Nie je veľmi pravdepodobné, že by sme to po roku zavreli,“ podotkol pred niekoľkými dňami minister financií Ivan Pilný (ANO).

Opozícia lotériu kritizuje. „Ide o ďalší nástroj, ktorý podporuje udávanie podnikateľov a ničenie zdravého ekonomického prostredia v Českej republike. Dúfame, že nadchádzajúce voľby skrátia životnosť tejto lotérie na nevyhnutné minimum a bude spoločne s EET v čo najkratšom čase zrušená,“ uviedla v tlačovom vyhlásení podpredsedníčka ODS Alexandra Udženija.

„My pokladáme bločkovú lotériu za veľmi nákladnú obludnosť. Zhruba 80 miliónov mesačne sa bude vynakladať zo štátneho rozpočtu na ceny pre tých, ktorí budú udávať svojich krčmárov, udávať svojich predavačov,“ povedal v televíznom programe Partie predseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #bločková lotéria