Grécko ráta s prebytkovým rozpočtom, posledným počas programov pomoci

Návrh štátneho rozpočtu Grécka pre budúci rok ráta s primárnym prebytkom na úrovni 3,6 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) pri raste ekonomiky o 2,4 percenta.

03.10.2017 09:00
debata

„Ide o posledný rozpočet počas programov núdzovej pomoci,“ povedal v pondelok námestník ministra financií George Houliarakis po predložení návrhu rozpočtu v parlamente. Dodal, že ciele rozpočtu pre rok 2018 sú v súlade so záväzkami krajiny vyplývajúcimi z núdzovej pomoci.

Grécka vláda sa zaviazala dosahovať v nadchádzajúcich rokoch vysoké rozpočtové prebytky, aby zabezpečila udržateľnosť fiškálnej politiky, a aby splácala verejný dlh krajiny. Grécko už takmer osem rokov znáša prísne úsporné opatrenia, ktoré sú podmienkou pre získanie núdzových úverov od európskych partnerov a od Medzinárodného menového fondu. Terajší program pomoci sa končí v auguste 2018.

Predpokladaný ekonomický rast znamená, že verejný dlh krajiny v pomere k HDP klesne z úrovne 176,8 percenta HDP v tomto roku na 175,6 percenta HDP v roku 2018. Nezames­tnanosť v Grécku by mala klesnúť z 22 percent v tomto roku na 20,8 percenta v roku 2018.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #rozpočet