Slovenskí teplári sa pripravujú na štvrtú generáciu vykurovania

Slovenskí výrobcovia tepla sa pripravujú na štvrtú generáciu vykurovania. Tá by mala byť základom budúcich inteligentných miest.

03.10.2017 17:04
debata

„Štvrtá generácia bude charakteristická popri dodávke tepla aj dodávkou chladu z centrálnych zdrojov s kombinovanou výrobou a maximálnym využívaním obnoviteľných zdrojov energie,“ uviedol na odbornej konferencii predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) Stanislav Janiš.

Posun medzi prvou a druhou generáciou znamenal podľa teplárov zavedenie efektívnej kombinovanej výroby elektriny a tepla vo veľkých spaľovniach, v tretej generácii, to znamená v súčasnosti, pribúda využitie technológií skladovania tepla, odpadového tepla z priemyselných výrobní, začínajú sa efektívne využívať obnoviteľné zdroje ako biomasa, teplo zo solárnych panelov a geotermálna energia. „Systémy centrálneho zásobovania teplom a chladom budú zohrávať v budúcej ére smart city ešte významnejšiu úlohu, ako je tomu dnes,“ myslí si Janiš.

Nové koncepty centrálneho zásobovania teplom (CZT) a chladom s využívaním rôznych foriem energie, ktoré v meste vznikajú, vrátane odpadového tepla, sa objavujú v najnovších návrhoch európskych energetických politík. „Slovensko by sa malo nimi inšpirovať. Podstatou bude tiež využívanie „odpadového“ tepla priamo z domácností a z komerčnej sféry, vďaka čomu sa zníži miera plytvania energiou,“ zhrnul na konferencii vývoj v oblasti komunálneho zásobovania teplom profesor a vedúci Výskumného centra CZT štvrtej generácie v Dánsku Henrik Lund.

debata chyba
Viac na túto tému: #teplo