ZSSK prepravila za osem mesiacov 48 miliónov cestujúcich

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) prepravila za osem mesiacov tohto roka celkovo takmer 48 miliónov cestujúcich a ich počet medziročne vzrástol o 10 %.

04.10.2017 09:33
debata (4)

Vlaky národného osobného dopravcu v prvom polroku previezli vyše 36 miliónov ľudí, cez dva letné mesiace tak ich počet stúpol zhruba o dvanásť miliónov, teda o tretinu. Ako informovala spoločnosť, dotované vlaky vo verejnom záujme na objednávku štátu využilo za polrok 35,7 milióna a od začiatku roka do augusta 47,3 milióna pasažierov. Obnovené komerčné InterCity (IC) vlaky medzi Bratislavou a Košicami prepravili v prvej polovici roka 340 tisíc a za osem mesiacov 450 tisíc osôb.

„Zvyšovať počet prepravených cestujúcich sa ZSSK snaží neustále. Pri každej novej zmene grafikonu pravidelne realizujeme sledovanie toku cestujúcich a snažíme sa o prispôsobenie časov odchodov vlakov tak, aby sa cestujúcim vyšlo v ústrety v čo najvyššej možnej miere,“ informoval agentúru SITA riaditeľ odboru komunikácie a hovorca ZSSK Tomáš Kováč. „Okrem toho bola obnovená prevádzka (od februára) populárnych vlakov InterCity, výraznejšie sa zvýšila viditeľnosť na internete a spustili sa viaceré nové služby pre našich zákazníkov,“ uviedol.

Pri porovnaní vývoja v tomto roku s obdobím pred zavedením bezplatnej prepravy za obdobie január až august 2014 ide o nárast počtu prepravených cestujúcich o 58 %. ZSSK ku koncu augusta evidovala 1 093 774 zare­gistrovaných ľudí na bezplatnú prepravu, ktorí od začiatku roka uskutočnili 17,3 milióna ciest. Bezplatné cesty majú na preprave vo verejnom záujme, bez IC vlakov, podiel približne 37 %. „Pokiaľ ide o bezplatné cestovanie v rámci vnútroštátnej prepravy osôb, tak hovoríme o 50-percentnom podiele za predpokladu, že vylúčime prepravu v rámci Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja. Pri hodnotení vývoja bezplatnej prepravy môžeme v súčasnosti hovoriť o jej zastabilizovaní,“ poznamenal Kováč.

Na pozitívny vývoj v preprave cestujúcich po železnici má podľa štátneho dopravcu vplyv zvýšená mobilita obyvateľov v rámci turizmu, neustále prispôsobovanie vlakov potrebám cestujúcich, ako aj snaha o zvyšovanie komfortu cestovania, ale aj inovácie a modernizácia. „Napríklad, na trati Bratislava Hlavná stanica – Šaľa – Galanta sú radené nové vlakové súpravy, ktoré do značnej miery prispievajú k zvýšenému dopytu po traťových cestovných lístkoch,“ priblížil Kováč.

Okrem toho je jedným z dôvodov narastajúceho záujmu o cestovanie vlakom na niektorých úsekoch i neustále sa zhusťujúca cestná doprava, ide napríklad o trasu Bratislava – Piešťany. Za plné cestovné cestovalo 9 % zákazníkov ZSSK. Veľkú skupinu cestujúcich tvoria dochádzajúci za prácou (14 %), ktorí využili pri svojej preprave zľavu 50 % na traťové predplatné lístky.

ZSSK začína kampaň, v rámci ktorej môžu cestujúci testovať vybrané služby v jej vlakoch, najmä v reštauračných a detských vozňoch a v autovlakoch. Ľudia sa do testovania môžu zapojiť cez webovú stránku do polovice októbra. „Touto kampaňou ideme s kožou na trh,“ povedal generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký „Denne pracujeme na vylepšeniach našich vlakov a služieb a chceme o tom s našimi cestujúcimi otvorene hovoriť. Poznáme naše slabé i silné stránky, no teraz prosíme našich verných i nových cestujúcich, aby nás otestovali a poskytli nám tak cennú spätnú väzbu,“ dodal.

Počas roka príde do staníc načas, napriek problémom s počasím a výlukami, 93 % vlakov národného dopravcu. „Čím viac ľudí bude vlakmi cestovať, tým ľahšie sa nám všetkým budú obhajovať u nášho akcionára presmerovania investičných prostriedkov na posilnenia vyťažených trás a na modernizáciu a výstavbu tratí,“ uviedol riaditeľ úseku obchodu ZSSK Karol Martinček.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #Železničná spoločnosť Slovensko