Rozpočet je na stole, deficit bude prvýkrát pod 1 % HDP

Štát by mal v budúcom roku hospodáriť s rozpočtovým schodkom 1,973 mld. eur. Celkové príjmy sa rozpočtujú na úrovni 13,983 mld. eur a výdavky by mali dosiahnuť 15,956 mld. eur. Predpokladá to nové znenie návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky zverejnené Ministerstvom financií SR (MF).

04.10.2017 11:28
debata (32)

Podľa návrhu klesne deficit verejných financií v roku 2018 po prvýkrát pod hranicu jedného percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Cieľom je dosiahnutie vyrovnaného hospodárenia najneskôr v roku 2020. V roku 2018 počíta rezort financií so schodkom verejných financií na úrovni 0,83 % HDP.

O rok neskôr by to malo byť 0,1 % HDP a v roku 2020 plánuje ministerstvo dosiahnuť vyrovnanú bilanciu. Pri dosiahnutí uvedených cieľov chce rezort financií znížiť úroveň dlhu v budúcom roku na najnižšiu úroveň od roku 2012, a to na 49,9 % HDP. Do roku 2020 sa bude dlh ďalej znižovať až k úrovni okolo 45 % HDP.

Rozpočet počíta aj s prioritami vlády, na ktorých sa dohodli koaliční partneri. “Ide napríklad o zvýšenie minimálnej mzdy, podporu v dochádzaní za prácou, zvýšenie príplatkov za nočnú prácu a prácu počas víkendov a sviatkov, umožnenie dobrovoľného vyplácania 13. a 14. platu a ďalšie opatrenia definované v pripravovanej legislatíve,“ uviedol minister financií Peter Kažimír.

Základom pre vypracovanie rozpočtu bola podľa ministerstva financií aktuálna makroekonomická prognóza, ktorá na budúci rok počíta s rastom ekonomiky na úrovni 4,2 % HDP. “V rozpočte sme si stanovili ciele, ktoré sú dosiahnuteľné a zároveň potvrdzujú dôveryhodnosť našich verejných financií na ceste k vyrovnanému hospodáreniu,“ skonštatoval Kažimír.

Za zrýchlením rastu ekonomiky oproti predchádzajúcemu roku vidí ministerstvo predovšetkým plánované spustenie výroby v automobilových závodoch a s ním spojený rast exportu. Pozitívne vyhliadky očakáva aj trh práce, kde by mali naďalej vznikať nové pracovné miesta vo všetkých sektoroch, najviac však v priemysle a v službách. Nezamestnanosť bude vďaka tomu podľa MF aj naďalej klesať na historicky najnižšie úrovne.

O návrhu rozpočtu verejnej správy bude vláda rokovať 11. októbra, aby mohol byť následne v zákonom stanovenej lehote predložený do Národnej rady SR.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Slovensko #HDP