Príplatok k vianočnej dávke sa má vyplácať aj tento rok

Vláda na konci tohto roka už štvrtýkrát po sebe vyplatí časti penzistov tzv. jednorazový príplatok k vianočnému príspevku v sume 12,74 eura.

04.10.2017 21:04
debata (5)

Nárok na takýto príplatok k vianočnému príspevku budú mať rovnako ako v predošlých troch rokoch penzisti, ktorých dôchodok je do dvojnásobku sumy životného minima, teda do sumy 399,96 eura. Takýto pozmeňujúci návrh k vládnemu návrhu zákona o sociálnom poistení počas stredajšieho rokovania parlamentného sociálneho výboru predložil poslanec NR SR za stranu Smer-SD Ľubomír Vážny. Sociálny výbor jeho pozmeňujúci návrh spolu s navrhovanou novelou zákona schválil.

Nezaradený poslanec NR SR Jozef Mihál ocenil, že navrhovaná novela zákona rieši automatické prihlasovanie matiek na materskej a rodičovskej dovolenke ako poistenkýň štátu. Rezort práce však požiadal, aby retroaktívne riešil aj prípady tých matiek, ktoré sa v Sociálnej poisťovni neprihlásili ako poistenkyne štátu pred navrhovanou účinnosťou novely zákona, teda pred 1. januárom budúceho roka. Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter prisľúbil, že novela zákona bude riešiť aj tieto prípady. Poslanec Mihál však požaduje aj to, aby sa medzi poistencov štátu zaradili pracovní asistenti a takisto aj pracujúci ľudia počas toho, ako sú práceneschopní. Počas „péenky“ totiž zamestnanec, či samostatne zárobkovo činná osoba nie je dôchodkovo poistená.

Novela rieši aj spôsob zvyšovania dôchodkov na najbližšie štyri roky

Osoby, za ktoré platí poistné na dôchodkové poistenie štát, sa majú od začiatku budúceho roka odbremeniť od podávania prihlášky a odhlášky v Sociálnej poisťovni. Ide o rodičov, ktorí sa starajú o dieťa do šiestich rokov veku alebo o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom od 6 do 18 rokov veku, o poberateľov príspevku na opatrovanie a o ľudí, ktorí vykonávajú osobnú asistenciu osobám s ťažkým zdravotným postihnutím najmenej 140 hodín mesačne. „Navrhuje sa preniesť oznamovaciu povinnosť pri vzniku platenia poistného na dôchodkové poistenie štátom na orgány verejnej moci, ktoré z titulu výkonu svojej pôsobnosti majú vedomosť o sociálnom statuse dotknutého okruhu osôb,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý parlament ešte v septembri posunul do druhého čítania.

Navrhovaná novela zákona rieši aj spôsob zvyšovania dôchodkov na najbližšie štyri roky. Od budúceho roka sa majú dôchodky na Slovensku zvyšovať o tzv. dôchodcovskú infláciu. Ide o percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov. Ak by však suma zvýšenia dôchodku určená na základe dôchodcovskej inflácie bola nižšia ako pevná suma určená ako 2 % z priemernej výšky príslušného druhu dôchodku k 30. júnu tohto roka, dôchodok sa má zvýšiť o pevnú sumu. Táto pevná suma by pri starobných dôchodkoch budúci rok dosiahla 8,40 eura.

Zvýšenie dôchodku o tzv. dôchodcovskú infláciu by sa však malo budúci rok týkať len pár tisíc dôchodcov. Pôjde o tých starobných penzistov, ktorých dôchodok presahuje 1 050 eur. Starobné dôchodky sa totiž majú individuálne zvyšovať o dôchodcovskú infláciu len vtedy, ak suma zvýšenia vypočítaná percentuálne z konkrétneho dôchodku bude vyššia ako pevná suma zvýšenia penzie v hodnote 8,40 eura.

Od budúceho roka by sa mohol systém zmeniť

Parlamentný sociálny výbor odporučil plénu NR SR schváliť aj návrh novely zákona o sociálnych službách. Od začiatku budúceho roka by sa mal pri financovaní sociálnych služieb zaviesť štátny príspevok podľa stupňa odkázanosti osoby pre všetkých zriaďovateľov zariadení sociálnych služieb. Štát by tak z prostriedkov štátneho rozpočtu zabezpečil spolufinancovanie neverejných poskytovateľov sociálnych služieb na lokálnej i regionálnej úrovni a verejných poskytovateľov týchto sociálnych služieb na lokálnej úrovni.

„Poskytnutý finančný príspevok bude účelovo viazaný na spolufinancovanie ekonomicky oprávnených nákladov na mzdy a odvody zamestnancov poskytovateľa sociálnej služby,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí. Takto stanovený mechanizmus podľa rezortu práce a sociálnych vecí posilní viaczdrojové financovanie sociálnych služieb a prispeje k ich dlhodobej udržateľnosti a dostupnosti, prispeje tiež k podpore zamestnanosti a zamestnateľnosti a riešeniu úrovne odmeňovania zamestnancov v sociálnych službách.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #jednorazový príplatok k vianočnému príspevku