Cena masla rastie všade naokolo

S prudkým rastom cien masla sa teraz stretávajú spotrebitelia v celom stredoeurópskom regióne. K zdražovaniu prispieva rastúca globálna spotreba - napríklad v Nemecku je podľa tamojšieho Združenia mliečneho priemyslu teraz cena masla na najvyššej úrovni za najmenej 50 rokov. V Poľsku sa dá maslo aj naďalej kupovať v "akčných" zľavách a niekedy aj za ceny, ktoré sú len o málo vyššie, než tie pred zdražením. Podľa údajov Českého štatistického úradu dosiahla v auguste v Česku priemerná cena štvrťky masla 52,31 Kč (2,02 eura), medziročne to bolo o 45,2 percenta viac.

05.10.2017 10:10
debata (54)

Diskontný reťazec Aldi, podľa ktorého sa cenovo často orientujú aj ďalšie podobné reťazce v Nemecku, teraz lacné balenie masla s hmotnosťou 250 gramov predáva za 1,99 eura, kým ešte v prvej polovici minulého roka stálo 75 centov. Za posledné mesiace sa cena zvýšila niekoľkokrát. Začiatkom mája stúpla na 1,29 eura, v júni na 1,49 eura, v júli na 1,79 eura a v septembri na terajších 1,99 eura.

Rastúca cena masla ale v Nemecku nevyvolala tak veľkú verejnú diskusiu ako v Českej republike či na Slovensku. Napríklad minister poľnohospodárstva Christian Schmidt dokonca rast cien privítal, pretože by mohol priniesť viac peňazí poľnohospodárom.

Na Slovensku stúpajú ceny od mája

Na pultoch slovenských obchodov ceny masla začali výraznejšie stúpať tento rok v máji a do augusta sa medziročne zvýšili o 53 percent, vyplýva z najnovšej analýzy agentúry Nielsen. Predaj masla na Slovensku ale podľa agentúry v tomto období klesol iba o osem percent.

Zdražovanie masla zaznamenala agentúra už od mája minulého roka. Tomuto vývoju predchádzalo výrazné zlacnenie masla slovenského maloobchodu na 4,30 eura za kilogram, teda na najnižšiu úroveň za posledné roky.

Tento rok v auguste ale ceny vystúpili na rekordných 8,80 eura za kilogram. Za posledný referenčný rok na Slovensku výraznejšie zdraželo medzi spotrebiteľmi práve obľúbenejšie 250 g balenie než balenie s hmotnosťou 125 gramov.

Reťazce majú teraz najnižšiu cenu masla v balení 250 g za 2,29 eura.

Aj lacní Poliaci zdražujú

Poliaci v súčasnosti platia za maslo zhruba o 70 percent viac ako pred rokom. Reťazec Lidl si účtuje za 200 gramové balenie 6,49 zlotých (1,51 eura), Tesco 6,99 zlotých (1,62 eura). Jedny z najnižších cien ponúka diskontné sieť Biedronka, kde sa dá 200 gramov masla kúpiť za 5,99 zlotých (1,39 eura). Vlani v tomto čase rovnakú kocku vo väčšine obchodov bolo možné zaobstarať za štyri až päť zlotých (93 centov až 1,16 eura).

Niektoré poľské obchody sa rastu cien snažia využiť na organizovanie zľavových akcií, ktoré svedčia o tom, že nedostatok masla Poliakom akútne nehrozí. V spomínanom Lidli napríklad zaplatia namiesto 6,49 len 4,99 zlotého (1,16 eura), ak si zákazník kúpi najmenej šesť kociek.

Rakúšanom stúpli ceny o 80 percent

V Rakúsku stúpla cena masla od polovice minulého roka až o 80 percent. Kým vlani v máji stála 250-gramová kocka privátnej značky masla v obchodoch skupiny Rewe International, do ktorej patrí okrem iného Billa či Penny, 1,29 eura, teraz ju zákazníci kupujú už za 2,39 eura.

Maslo v bio kvalite sa dá na pultoch menovaných rakúskych obchodov teraz kúpiť za 2,59 eura. V reťazci Spar stála privátna značka masla tento rok v marci ešte 1,59 eura, teraz 2,19 eura a cena 250 g kocky vzrástla aj v ďalšom významnom reťazci obchodov s potravinami v Rakúsku.

Obchody značky Hofer, ktoré patria do nemeckej skupiny Aldi Süd, ponúkajú teraz maslo v bio kvalite za 2,59 eura. Napriek niektorým poplašným správam ale podľa predsedu Združenia rakúskych spracovateľov masla Johanna Költringer nedostatok masla v regáloch obchodov pred Vianocami v Rakúsku nehrozí.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #maslo