Český exminister: Energetiku čaká revolúcia

Český exminister priemyslu a obchodu Martin Kuba v rozhovore pre denník Pravda hovorí, že domácnosti budú pri spotrebe energií samostatnejšie a aj veľkú energetiku potom čakajú obrovské zmeny.

06.10.2017 10:00
debata (1)

Dochádza v energetike k reformám, ktoré ľuďom naozaj pomôžu, alebo je to len snaha firiem točiť stále väčší kapitál?

Energetika sa prirodzene vyvíja ako každé odvetvie. Prichádzajú nové technológie, ktoré často dokážu byť efektívnejšie a šetrnejšie k životnému prostrediu. To považujem za správne. Bohužiaľ, Európa nenecháva energetike prirodzený rozvoj tak, aby sa nové technológie prirodzene využívali, a politici ideologicky rozhodli niektoré zdroje úplne nezmyselne podporovať. Stalo sa to aj v prípade fotovoltických elektrární a prinieslo to nezmyselné náklady v podobe dotácií na zdroje, ktorých energetická výhoda bola často malá.

Martin Kuba je bývalý český minister priemyslu... Foto: Archív M. Kubu
Martin Kuba Martin Kuba je bývalý český minister priemyslu a obchodu.

Bol aj verdikt Nemecka ustúpiť od jadrovej energetiky politikárčením?

Z môjho pohľadu je to veľmi nešťastný krok. Nemecko je krajinou s veľmi silnou ekonomickou základňou, ktorá potrebuje silné stabilné zdroje. Ak majú byť bez emisií, potom jadro je v podstate jediný spôsob nezávislý od klimatických podmienok. Odklon od jadra nesie pre nemecký priemysel úplne zbytočné náklady a je to skutočne oveľa viac ideologicky politické ako racionálne ekonomické rozhodnutie.

V prípade obnoviteľných zdrojov sa na Slovensku prenosová sústava sťažuje na čoraz väčšie neplánované toky elektriny najmä v dňoch, keď slnko chvíľu svieti a potom zase nie. Neprehnalo sa to s obnoviteľnými zdrojmi?

To je presne ukážka toho, čo prinieslo absurdné podporovanie veľkých obnoviteľných zdrojov. Je to trochu ukážka aj toho, čo nové sa udeje v energetike. Prirodzene vzniknú malé decentrálne zdroje ako napríklad malé fotovoltické elektrárne na strechách rodinných domov a firiem. Nie je možné, aby ten, kto má tieto malé zdroje, chcel v slnečných dňoch prebytky energie predávať do siete a v dňoch, keď je málo slnečného svitu, bol závislý od dodávok z iných centrálnych zdrojov. Je nevyhnutné, aby dnes už podpora malých zdrojov bola podmienená inštaláciou zariadenia, ktoré môže energiu skladovať a užívať v objekte, aj keď slnko nesvieti, a zabráni sa tým prelievaniu energie do siete.

Poznám človeka, čo sa odsťahoval do lesa, kde nemá žiadne siete. Vystačí so solárnou zostavou, aj keď relatívne skromne. Má chladničku, televízor, svieti si. Kúri drevnými peletami a varí na plyne pomocou plynovej bomby. Je toto budúcnosť?

Áno, je to v podstate budúcnosť, ktorá nás prirodzene čaká. Mnohým domom o chvíľu bude stačiť nainštalovať solárne panely a zariadenie ako napríklad CESBatterybox, ktoré môže energiu ukladať a potom použiť pre spotrebiče v dome, a tak sa domácnosť stane z veľkej väčšiny nezávislá. Lenže okrem toho veľké podniky a energeticky náročné prevádzky budú potrebovať stále veľké centrálne zdroje. Energetiku čaká úplná revolúcia a všetky energetické firmy, ale aj štáty budú musieť reagovať. Aby správne nastavili podmienky a našli rovnováhu medzi strategickými zdrojmi a rozvojom malej decentrálnej energetiky, ktorá je prirodzená a nemožno ju zastaviť.

Takže nebudeme donekonečna platiť sieťovým firmám?

Ako sa hovorí, dnes majú ľudia oveľa viac možností, ako riešiť spotrebu svojho domu v podstate nezávisle od vonkajšej siete. Vyrábať si elektrinu a dokonca si ju uložiť. V klimatických podmienkach našich krajín je však 100 % energetická samostatnosť domu dosť náročná. Som presvedčený, že väčšina ľudí bude chcieť zostať pripojená k vonkajšej sieti a zachovať si tým istotu napríklad pre obdobie, keď bude nedostatok slnečných dní. Do budúcnosti sa podľa mňa zmení, za čo budeme v energetike platiť. Viac budeme platiť za istotu pripojenia k vonkajšej sieti, ktorú bude musieť niekto udržiavať a prevádzkovať, ako za sieťovú elektrinu, ktorú odoberáme oveľa menej, pretože si jej veľa vyrobíme sami.

Aké má domáca výroba elektriny limity?

Dnes vďaka pripojeniu solárnych panelov a príslušných zariadení si ľudia môžu vyrábať energiu na streche a Batterybox nielenže riadi využitie energie v dome, ale všetku nadbytočnú energiu, ktorú solárne panely vyrobia navyše, ukladá a je schopný použiť ju na spotrebu kedykoľvek. Kapacita boxu je variabilná a záleží iba na počte batérií, ktoré sa doň vložia, takže je vhodný pre každú domácnosť alebo firmu, školu alebo škôlku. Zariadenie je k dispozícii na trhu s cenami dostupnými pre bežné rodiny a vďaka podpore, ktorá je pre takéto zdroje poskytovaná, návratnosť tohto zariadenia s fotovoltickými panelmi vychádza už na zhruba osem rokov. Klasický príklad je rodinný dom, kde väčšinu energie potrebuje rodina ráno a večer, keď slnko svieti málo alebo nesvieti vôbec. A cez deň, keď je výroba v solárnych paneloch na streche najväčšia, spotreba v dome je, naopak, malá. Vďaka novým zariadeniam, keď napríklad CESBatterybox je veľký asi ako chladnička, dnes skutočne väčšinu energie, ktorú potrebujete v dome, si vyrobíte a uložíte v batériách. Softvér v CESBatteryboxe vám energiu umožní šikovne rozdeliť po dome tak, aby bola využitá maximálne efektívne.

Ak o pár rokov majú mať ľudia pred domami namiesto áut na benzín a naftu vozidlá hybridné a neskôr najmä elektrické, ako sa budú vyvíjať ceny, kapacity a možnosti domácich solárnych zostáv na výrobu elektriny či zostáv veterných?

Vývoj bude prirodzene ceny takýchto zariadení znižovať a kapacity a možnosti sa budú zvyšovať. Je však potrebné počítať s tým, že väčší záujem o tieto zariadenia bude zase zvyšovať ceny surovín, ako je lítium. Takže to bude prirodzený proces vývoja cien. Je však úplne jasné, že tieto zariadenia budú na trhu čoraz dostupnejšie.

Ak sa elektrina bude viac vyrábať v domácnostiach, nebude to napokon koniec napríklad tepelných elektrární, ktoré už teraz ťažko konkurujú?

Toto bude veľká zmena. Veľké zdroje nebudeme veľkú časť roka potrebovať, ale časť roka zase áno. Preto bude potrebné vytvoriť prostredie, aby sa dala dobre riadiť výroba. Nevyhnutnou cestou k tomu sú chytré siete, ktoré umožnia napríklad zmenu veľkosti ističa, ktorý máme všetci doma. Tá veľkosť hovorí, aké množstvo elektrickej energie sa môže spotrebovať v domácnosti v jednom okamžiku. Dnes napríklad na chalupe máte nejaké ističe, aby ste mohli zapnúť kosačku, pílu a všetky spotrebiče. Váš dodávateľ energie musí byť v každom okamihu pripravený vám toto maximálne množstvo energie poslať. Chytré siete by do budúcnosti mali umožniť zmenšiť veľkosť ističov napríklad od pondelka do piatka, keď na chalupe nie ste, a vo štvrtok oznámite vášmu dodávateľovi, že budete musieť odobrať oveľa viac energie. Dodávateľ bude môcť pracovať s kapacitami zdrojov oveľa efektívnejšie. Teda trh s elektrinou čakajú revolučné zmeny.

A čo ropa, akú má pri trende elektrických áut budúcnosť?

Nechcem predikovať zánik naftových alebo benzínových áut. Ako konzervatívec som pre prirodzený vývoj. Je jasné, že počet elektromobilov bude narastať. Záleží na automobilkách, aby vývoj bol taký, aby tieto automobily na trhu začali bežne cenovo a úžitkovo konkurovať spaľovacím motorom. A tiež na tom, ako rýchlo sa vytvorí infraštruktúra nabíjacích staníc.

Elektroautá začínajú od štátov čerpať podporu. Podobne sa v minulosti začal solárny biznis. Prešlo 10 rokov a dotácie na solárne elektrárne sa znížili, ale stále bez podpory nevedia konkurovať.

Paralela v tom je. Rozvoj musí byť prirodzený. Dnes, keď štát poskytne malú dotáciu na rodinný dom alebo firmu, ktoré budú mať fotovoltické kolektory a batérie na uloženie energie, potom za malú podporu môže získať veľa čistých zdrojov. A to preto, že vývoj dospel do bodu, keď sú tieto produkty v podstate konkurencieschopné na trhu. Bol úplný nezmysel dotovať veľkú fotovoltiku desiatkami miliárd a tá dodnes vyrába len pár percent elektrickej energie. Pri elektromobiloch je potrebné, aby podpora umožnila rozvoj, ale je nevyhnutné, aby čo najrýchlejšie boli na trhu schopné konkurovať bežným spaľovacím motorom.

Boli ste v rokoch 2011 až 2013 v Česku ministrom priemyslu. V čom sú rezervy alebo výhody českej energetiky v porovnaní so slovenskou? Na Slovensku máme napríklad teraz problém s tým, či utlmiť bane, ktoré berú veľké dotácie, ale zase zamestnávajú v ťažko skúšanom regióne tisíce ľudí.

Česká energetika je silná, s dobrou infraštruktúrou, ktorá vyrába viac, ako potrebujeme, a teda ČR zostáva energeticky nezávislou krajinou schopnou energiu vyvážať. To považujem za veľmi dôležité. Problémy s útlmom ťažby u nás v regióne severnej Moravy tiež zažívame, ale je to skôr zavinené vedením súkromnej spoločnosti, ktorá bane privatizovala, všetky zisky vyťažila a útlm ťažby chce hodiť na štát. Ja hovorím, že je potrebné, aby štát za nikoho neriešil problémy. Situáciu na Slovensku presne nepoznám a netrúfam si ju komentovať.

Máte ambíciu opäť vstúpiť do veľkej politiky a zmeniť nastavené podpory v energetike?

Politici a ideológie hrajú v energetike často väčšiu úlohu, ako je zdravé. Ukážkou toho je podpora fotovoltiky v ČR, ktorá stojí občanov nezmyslených 40 miliárd ročne na zdroje, ktoré vyrábajú pár percent energie. Politici by mali nastaviť podmienky tak, aby pomohli novým technológiám, to je správne a niekedy nevyhnutné, ale vždy by to malo byť so zdravým rozumom a s udržovaním prostredia, kde pre energetických hráčov nemeníte podmienky každý tretí rok. Energetika je odbor, kde sa musí investovať dlhý čas dopredu a nie je možné úplne meniť podmienky každú chvíľu. Čo sa týka politiky v mojom živote, tak som dnes v ODS zodpovedný za program v oblasti priemyslu a energetiky a sústreďujem sa hlavne na svoje podnikanie. Čo znamená byť ministrom, už som skúsil, netrpím teda neuspokojenou ambíciou. Čo prinesie budúcnosť, nechávam otvorené, ale prioritou je pre mňa dnes moje podnikanie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #Martin Kuba