Banco Sabadell presúva oficiálne sídlo z Katalánska

Piata najväčšia španielska banka Banco Sabadell sa rozhodla presunúť svoje oficiálne sídlo z Katalánska do provincie Alicante.

06.10.2017 07:00
debata (2)

O podobnom kroku teraz uvažuje tiež väčší konkurent CaixaBank, tretia najväčšia španielska banka. Banco Sabadell a CaixaBank sú najväčšími bankami sídliacimi v Katalánsku, ktoré sa chystá vyhlásiť nezávislosť od Španielska.

Španielska vláda podľa zdrojov agentúry Reuters v piatok schváli dekrét, ktorý presuny oficiálnych sídiel podnikov z Katalánska uľahčí. Tento vývoj by mohol mať negatívny dopad na finančnú situáciu Katalánska.

Vedenie spoločnosti Banco Sabadell sa na štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí dohodlo, že domovská adresa banky bude presunutá do Alicante, ale jej fyzické ústredie vrátane zamestnancov zostane v Katalánsku. Banky sídliaca v Katalánsku sa obávajú najmä toho, že by sa v prípade vyhlásenia nezávislosti mohli ocitnúť mimo eurozóny a stratiť prístup k financovaniu zo strany Európskej centrálnej banky (ECB), napísala agentúra AFP.

CaixaBank bude podľa agentúry Reuters o možnom presune oficiálneho sídla mimo Katalánsko rokovať v piatok. CaixaBank sa na katalánskom bankovom sektore sa podieľa zhruba polovicou a z hľadiska trhovej hodnoty je najväčším podnikom v tomto regióne.

Chystaný dekrét centrálnej vlády je údajne ušitý na mieru práve pre firmu CaixaBank, ktoré má umožniť presunúť domovskú adresu bez zvolania valného zhromaždenia akcionárov, ktoré pre takýto krok vyžadujú stanovy. „Vláda pracuje na zmene zákona, aby už nebolo potrebné zvolanie valného zhromaždenia, ktoré by zbrzdilo zmenu oficiálneho sídla v prípade mimoriadnych okolností,“ uviedol jeden zo zdrojov.

CaixaBank je podľa zdrojov denníka Financial Times znepokojená tým, že vyhlásenie nezávislosti, ktoré by mohlo prísť už budúci týždeň, vyvolá zásah centrálnej španielskej vlády, destabilizuje región a mesto. „Peniaze a strach nejdú dohromady,“ povedal denníku zdroj, ktorý je informovaný o situácii v banke.

Rozhodnutie CaixaBank opustiť Barcelonu by mohlo znamenať pre Katalánsko šok. Banka a nadácia Caixa, ktorá ju kontroluje, majú v regióne mimoriadnu silnú ekonomickú a finančnú pozíciu. Sú aj dôležitým sponzorom kultúrnych a sociálnych programov.

Pre odchod z Katalánska sa už tento týždeň rozhodli dva menšie podniky obchodované na burze, biotechnologická firma Oryzon Genomics a telekomunikačná spoločnosť Eurona Wireless Telecom. Oba podniky však odmietli oznámiť, či ich krok súvisí s nedeľňajším referendom o nezávislosti regiónu.

Veľa španielskych i zahraničných podnikov tento týždeň vyjadrilo obavy o vývoj v Katalánsku. „Ako obchodník, Španiel aj človek som veľmi znepokojený a vystrašený tým, čo sa deje,“ vyhlásil Juan Roig, predseda správnej rady najväčšieho španielskeho maloobchodného predajcu potravín Mercadona.

Vplyvná katalánska podnikateľská skupina Cercle d'Economia v stredu kvôli vyhliadkam na vyhlásenie nezávislosti Katalánska od Španielsku vyjadrila mimoriadne znepokojenie a vyzvala predstaviteľov oboch strán k rozhovorom.

Nemecká automobilka Volkswagen tento týždeň musela na krátky čas prerušiť výrobu na jednej z troch liniek katalánskej továrne divízie Seat, pretože protesty proti postupu španielskej polície pri nedeľňajšom referende narušili dodávky súčiastok.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko