Dostavba maďarskej atómky v Paksi sa oneskorí najmenej o rok

Projekt ruskej spoločnosti Rosatom na výstavbu dvoch ďalších reaktorov maďarskej jadrovej elektrárne Paks sa najmenej o rok oneskorí.

06.10.2017 22:47
debata (6)

Podľa agentúry Reuters to na piatkovej tlačovej konferencii oznámil minister poverený dostavbou tejto elektrárne János Süli.

Začatie realizácie projektu, ktorého odhadované náklady predstavujú 12,5 miliardy eur, sa podľa ministra posunie o 22 mesiacov pre regulačné prekážky Európskej únie. Maďarská vláda vraj ale pracuje na skrátení odkladu.

Süli uviedol, že dva ruské reaktory VVER 1200 by mohli byť uvedené do prevádzky jeden v roku 2026 a druhý o rok neskôr. To by bolo oneskorenie o jeden rok oproti termínu stanovenému v prezentácii projektu, s ktorou pred dvoma rokmi prišla vláda.

Minister tiež povedal, že Rosatom napriek tomu počíta s tým, že začiatkom budúceho roka začne stavba vedľajších objektov. Akonáhle budú zabezpečené všetky povolenia, mohlo by sa budovanie reaktorov začať v roku 2020.

Süli spresnil, že žiadosť o stavebné povolenie – pôvodne plánovaná na koniec tohto roka – bude podaná v polovici budúceho roka. Jej schvaľovanie by potom podľa neho mohlo trvať 15 mesiacov. Spoločnosť Rosatom podľa Reuters zdržanie dostavby potvrdila. Uviedla ale, že to nie je jej vina. K zmene časového harmonogramu došlo v dôsledku preverovania projektu Európskou komisiou, oznámila spoločnosť.

Elektráreň Paks bola uvedená do prevádzky v 80. rokoch. Terajšie štyri reaktory zabezpečujú približne polovicu maďarskej výroby elektriny. Dva nové reaktory majú vyrábať viac elektriny než existujúce bloky, s ktorých odpojením sa počíta v rokoch 2032 až 2037.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rosatom #Paks #jadrová energetika