Caixabank a Gas Natural odchádzajú z Katalánska

Tretia najväčšia španielska banka Caixabank presunie svoje sídlo z Katalánska do Valencie. Z katalánskej Barcelony do Madridu sa presťahuje aj tretí najväčší španielsky distribútor plynu a elektriny spoločnosť Gas Natural. Obe firmy to v piatok uviedli vo svojom vyhlásení.

07.10.2017 08:34
debata

Španielska vláda v piatok schválila dekrét, ktorý uľahčuje spoločnostiam presun svojho sídla mimo túto autonómnu oblasť. Po novom pre presun sídla spoločnosti stačí rozhodnutie dozornej rady, skôr ho muselo schvaľovať valné zhromaždenie akcionárov. Madrid tak zvyšuje hospodársky tlak na región, ktorý sa usiluje o nezávislosť.

„Nie je chybou firiem, že nezodpovedná politika šíri nepokoj a neistotu,“ zdôvodnil toto rozhodnutie pred novinármi španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos, ktorého cituje na svojom webe nemecký denník Handelsblatt.

Obe spoločnosti svoje rozhodnutie zdôvodnili neistou politickou a právnou situáciou v Katalánsku po referende o nezávislosti. Podobný krok avizovali aj ďalšie veľké podniky, ako napríklad piata najväčšia španielska banka Banco Sabadell, výrobca textilu Dogi alebo telekomunikačná firma Eurona. Ich akcie na tieto správy zareagovali rastom.

Spoločnosti presúvajú iba svoje oficiálne adresy. Presun sa zatiaľ netýka pracovných miest ani investícií.

Pre Katalánsko by plná nezávislosť znamenala značné ekonomické riziko, napísala agentúra AP. Región by oficiálne opustil Európsku úniu a spoločnú európsku menu euro a musel by zaviesť vlastnú menu. To by mohlo viesť k hromadným bankrotom, keďže nová mena by pravdepodobne oslabila a podniky a regionálne vláda by dlhy denominované v eurách splácali novými, devalvovanými peniazmi, domnieva sa AP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko