Kríza v Katalánsku vyprázdňuje barcelonské hotely, firmy sú znepokojené

Firmy so sídlom v Katalánsku sú "mimoriadne znepokojené", uviedol v nedeľu šéf hlavnej španielskej organizácie zamestnávateľov.

08.10.2017 19:46
debata (1)

„Vidíme, že v barcelonských hoteloch prudko poklesli rezervácie. Bolo by veľmi znepokojujúce, keby sa táto tendencia upevnila,“ povedal konzervatívnemu denníku ABC prezident Španielskej konfederácie podnikateľských organizácií (CEOE) Juan Rosell, ktorý sa obáva o cestovný ruch. Ide o kľúčové odvetvie ekonomiky Katalánska. Túto poprednú turistickú destináciu vlani navštívilo 18 miliónov turistov, čo bola štvrtina z celkového počtu návštevníkov Španielska.

„Turisti vidia konflikty a demonštrácie v uliciach a to sa im nepáči,“ hovorí Juan Rosell. „Čím je podnik menší, tým väčšie má v Katalánsku problémy (…) Priamo som telefonoval aj dostal nepriame informácie od nezávislých podnikateľov, ktorí sa veľmi obávajú tlaku a demonštrácií v uliciach,“ povedal bez ďalších podrobností.

Katalánska vláda vedená Carlesom Puigdemontom aj napriek súdnemu zákazu usporiadala 1. októbra referendum o nezávislosti, sprevádzané stretmi poriadkových síl a demonštrantov, brániacich uzatvorenie volebných miestností.

Viac ako 90 percent voličov sa vyslovilo za nezávislosť, účasť dosiahla 43 percent, tvrdí regionálna vláda o výsledkoch hlasovania, ktoré nemohli byť overené, pretože chýbali nezávislej volebnej komisie. Separatisti pomýšľajú vyhlásiť nezávislosť Katalánska na základe týchto výsledkov.

Ústredná vláda premiéra Mariana Rajoya, ktorá odmieta sa separatistami konať, kým nerešpektujú zákony, by v prípade vyhlásenia nezávislosti mohla pozastaviť autonómiu Katalánska.

Tvárou v tvár tejto situácii „sú obavy mojich európskych kolegov maximálne“ a „právna neistota je strašná“, tvrdí Juan Rosell, ktorý vyzýva vládu, aby „presadila zákon“.

„Firmy sú veľmi znepokojené, robia si veľké starosti. Nikto z nás si nemyslel, že by sme sa mohli dostať do tejto situácie,“ uviedol Rosell potom, keď desiatky spoločností, vrátane dvoch veľkých bánk CaixaBank a Banco Sabadell, kvôli perspektíve odtrhnutia sa regiónu od Španielska premiestnili svoje ústredie mimo regiónu. Pre banky, ktoré sa obávajú straty európskej ochrany v prípade, že by nezávislé Katalánsko opustilo Európsku úniu, „neexistujú žiadne možné alternatívy“, usúdil Rosell.

Podľa zdroja agentúry Reuters bude o možnom presune svojej centrály z Katalánska v pondelok rokovať predstavenstvo infraštruktúrnej firmy Abertis. Spoločnosť stavia a prevádzkuje diaľnice v Španielsku, vo Francúzsku a na oboch amerických kontinentoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko