Niet ľudí. Platy v Trnave rastú

V Trnave a okolí začínajú zamestnanci pri platoch mať silnejšie slovo ako zamestnávatelia. V regióne je jedna z najnižších nezamestnaností v krajine. Platy diktuje už nielen automobilka v Trnave, ale aj seredský Amazon a o slovo sa hlási aj nitriansky Jaguar. Popri tom ide o región mnohých skladov a v logistike lákajú ľudí aj na dvojciferný percentuálny rast platov.

09.10.2017 13:00
Trnava, kostol Foto:
V niektorých okresoch ako je Trnava alebo Sereď miera nezamestnanosti klesla na 2,5 percenta.
debata (5)

Do Trnavy mieri najnovšie aj módny reťazec C&A. „Táto poloha nám umožní zásobovanie našich predajní v potrebne rýchlom čase vďaka vynikajúcim dopravným spojeniam do všetkých predajní v strednej a vo východnej Európe,“ hovorí regionálny manažér pre C&A Austria & CEE Norbert W. Scheele. V roku 2019 chce z tamojšieho logistického a distribučného centra zásobovať až deväť krajín v regióne. Prevádzka sa má začať už na jeseň budúceho roka.

Vzniknúť by tu malo 300 až 350 pracovných miest, z toho 180 nových. Reťazec chce totiž do Trnavy presťahovať nielen celý sklad v Novom Meste nad Váhom, ale aj miestnych 171 zamestnancov. Všetci pracovníci totiž dostali ponuku pokračovať v práci pre C&A v 50 kilometrov vzdialenej Trnave. „Dúfame, že väčšina zamestnancov nás bude nasledovať do nových priestorov v novej lokalite,“ hovorí Scheele.

O zamestnancov sa bojuje aj v Bratislave

Módny reťazec má na Slovensku 15 pobočiek, zamestnáva 422 ľudí. Počet nezamestnaných klesol v auguste na Slovensku na 6,54 percenta. Najmenej ľudí bez práce bolo v auguste v okresoch Piešťany, Galanta a Trnava. Nezamestnanosť sa tu pohybovala okolo 2,5 percenta.

O zamestnancov sa bojuje aj v Bratislave. Nedostatok cítia napríklad v obchode. Získať človeka, čo má skúsenosti aj motiváciu a vydrží neľahkú prácu v sklade, a hlavne za pokladnicou, je čoraz náročnejšie. „Dnes už zákazníci aj v predajniach bežných potravín očakávajú kvalitnú starostlivosť zo strany predavačov a pokladníkov,“ hovorí Stanislav Čajka, CEO maloobchodnej siete potravín Terno, Moja Samoška a Hypernova.

Reťazec preto od októbra zvýšil celoplošne mzdy všetkým zamestnancom obchodov a centrálneho skladu priemerne o 8,5 percenta. Pričom nástupná mzda išla hore o 12 percent. Nový pracovník predajne tak môže začať zhruba na 800 eurách mesačne. V centrálnom sklade môže dostať nový zamestnanec až 850 eur mesačne. Nováčikom reťazec garantuje zvýšenie mzdy po prvom a druhom odpracovanom roku.V júni rástli platy aj v spoločnosti Tesco. Najviac si prilepšili pokladníci a skladníci – a to až o osem percent.

Obchod sa bije o ľudí aj s priemyslom

Na nedostatok kvalitných ľudí sa pripravil aj reťazec Lidl. Ešte vlani zvýšil platy pre pokladníkov a skladníkov, a to až o pätinu – zhruba o 130 eur za mesiac. Tento rok na jar zvyšoval opäť, no už všetkým. „Náš aktuálny plat na pozícii pokladník predavač očistený od všetkých manažérskych pozícií je 771 eur v hrubom,“ povedal v rozhovore pre Pravdu generálny riaditeľ spoločnosti Lidl SR Matúš Gála.

Obchod sa bije o ľudí aj s priemyslom. V Nitre rastie závod automobilky Jaguar Land Rover. Prácu tu má nájsť do marca budúceho roka niečo vyše dvetisíc ľudí. Nových ľudí chce firma lákať na mzdy od 900 do 1¤800 eur v hrubom. Platy v nitrianskom priemyselnom parku sa pohybujú okolo 600 až 700 eur v hrubom. Ak si budú chcieť tunajšie firmy udržať kvalitných ľudí, budú musieť zvýšiť platy.

Trnavská fabrika spoločnosti PSA Peugeot Citroën Slovakia zvyšovala mzdy na jar tohto roku. Vlani dosiahol priemerný zárobok 1¤395 eur. Výrobný operátor tu podľa automobilky zarobil mesačne niečo vyše tisíc eur.

Koncom augusta otvoril reťazec Tesco svoje najväčšie distribučné centrum v strednej Európe práve v Galante. Zamestnať má 1 200 ľudí. V Senci má zase sklady rakúska sieť Billa. Vlani otváral logistické centrum reťazec Lidl v Seredi. Do Serede zamieril aj americký Amazon. Ten momentálne robí veľký nábor zamestnancov. Ľudí láka na plat od 920 eur v hrubom.

Na platy chce zatlačiť aj vláda cez zvýšenie minimálnej mzdy zo 435 na takmer 500 eur mesačne v hrubom. Ministerstvo práce tiež navrhuje zaviesť príspevok na presťahovanie vo výške 4-tisíc eur namiesto aktuálnych 1 327,76 eura. Podporiť by sa tak mohla mobilita práce, ktorá u nás zaostáva. Štát chce tiež výraznejšie podporiť výstavbu nájomných bytov v priemyselne rozvinutých slovenských okresoch.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanosť #Trnava #rast platov