ECB testovala banky v eurozóne, zvládnu zvýšenie úrokov

Banky v eurozóne sú celkovo dobre pripravené na zmeny úrokových sadzieb. Necelá polovica z nich by ale pri prudkom raste úrokov mohla potrebovať viac kapitálu. Uviedla to v pondelok Európska centrálna banka (ECB).

09.10.2017 18:55
debata

ECB sa teraz pripravuje na to, že po rokoch mimoriadne nízkych úrokových sadzieb a masívnych nákupov dlhopisov začne svoje stimulačné opatrenia obmedzovať. Chce si tak pripraviť pôdu pre zvýšenie úrokových sadzieb.

ECB v rámci testov bánk nasimulovala šesť scenárov vývoja úrokov – od prudkého sprísnenia menovej politiky až po zmrazenie poskytovania úverov, ktoré nasledovalo po kolapse americkej banky Lehman Brothers v roku 2008. ECB sledovala, ako takéto situácie zmenia čisté príjmy z úrokov bánk a hodnotu majetku bánk.

Pri testoch ECB zistila, že väčšina zo 111 testovaných bánk v eurozóne je dobre pripravená na prípadné šoky vzniknuté prudkými zmenami úrokov. Vyššie úroky povedú k vyšším čistým úrokovým príjmom v najbližších troch rokoch pre väčšinu z nich, ale výsledkom bude aj nižšia ekonomická hodnota ich majetku. ECB preto začne intenzívne rokovania s 51 bankami, pri ktorých zistila väčšiu zraniteľnosť pri náhlej zmene úrokov pre vysoké stávky na deriváty a príliš agresívnym modelom pre výpočet rizika. Tieto banky by pri zvýšení úrokov mohli potrebovať viac kapitálu.

Avšak aj keď požiadavky na výšku kapitálu pri jednotlivých bánk bude nutné upraviť podľa zistených rizík, celkovo sa požiadavka na výšku kapitálu v reakcii na analýzu nemení, uviedla centrálna banka.

ECB začala testy bánk vo februári. Výsledky začlení do svojich usmernení, koľko kapitálu by mali mať jednotlivé banky, nad ktorými má ECB dohľad.

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #banky #eurozóna