Trump osekáva Obamové plány na čistejšiu energiu

Spojené štáty americké zrušia ďalšie opatrenie bývalého prezidenta Baracka Obamu, ktoré malo prinútiť uhoľné elektrárne znížiť emisie skleníkových plynov. Oznámil to v pondelok šéf federálnej Agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA) Scott Pruitt.

10.10.2017 12:32
debata

Obama nastavil emisné štandardy, ktoré nie je možné realisticky splniť, čím prekročil svoje právomoci v zmysle federálnych zákonov, uviedol Pruitt počas návštevy štátu Kentucky. Úlohou EPA a iných federálnych agentúr nie je „vyhlasovať vojnu odvetviam našej ekonomiky“, dodal šéf EPA. Rozhodnutie má Pruitt formálne potvrdiť v utorok.

Obamov plán čistej energie zaviazal tepelné elektrárne znížiť do roku 2030 škodlivé emisie o 32 % v porovnaní so stavom z roku 2005. Účinnosť plánu vlani zastavil Najvyšší súd na základe žalôb uhoľných spoločností a viacerých republikánskych štátov. K žalobe sa pripojil aj Pruitt, ktorý v tom čase pôsobil ako generálny prokurátor štátu Oklahoma. Šéf EPA, ako aj prezident Donald Trump odmietajú názor, že emisie z fosílnych palív sú hlavnou príčinou globálnych klimatických zmien.

debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #zelená energia