Trump chce trestať firmy, ktoré presunú výrobu do zahraničia

Americké úrady budú postihovať firmy, ktoré presunú výrobu zo Spojených štátov do zahraničia. Naopak, za zachovanie pracovných miest v USA dostanú finančnú podporu. Počíta s tým návrh zákona, ktorý pripravil americký prezident Donald Trump. Ten o plánoch hovoril v rozhovore s magazínom Forbes.

10.10.2017 23:37
debata (4)

„Mám aj ďalší návrh zákona …, návrh na rozvoj ekonomiky, o ktorom si myslím, že bude fantastický. A o ktorom ešte nikto nevie,“ povedal Trump v rozhovore. „Je to zároveň cukor i bič,“ poznamenal o chystaných opatreniach. „Je to stimul zostať (v USA). Ale možno je to ešte viac – ak odídete, bude pre vás veľmi ťažké si myslieť, že budete môcť svoje výrobky predávať v našej krajine,“ dodal bez ďalších podrobností.

Forbes označil za zvláštne, že tieto kroky ohlasuje prezident, ktorý celý život podnikal a zastupuje pravicovú republikánsku stranu, ktorá po viac ako storočí obhajuje minimálne zásahy štátu do trhu a voľného obchodu.

Trump v predvolebnej kampani kritizoval najmä americké spoločnosti, ktoré presunuli výrobu mimo Spojené štáty. Pre odliv pracovných miest do Mexika inicioval tiež vyjednávania o zmenách Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA).

Trump sám v minulosti priznal, že aj niektoré jeho produkty sa vyrábajú mimo USA. Ich zoznam zostavil vlani v auguste denník The Washington Post. Na zozname figurujú hlavne kravaty, košele, okuliare a rôzne časti domáceho nábytku. Pre Trumpovu sieť hotelov sa v Číne vyrábajú napríklad tašky, osušky alebo šampóny.

Taktiež Trumpova dcéra a spolupracovníčka Ivanka si stále necháva niektoré produkty pre svoju značku vyrábať v Číne, upozornila v januári nemecká televízia n-tv.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump