Na kapitálové trhy sa vrátila prvá grécka banka

Grécky finančný ústav National Bank of Greece (NBG) v utorok predal kryté dlhopisy v objeme 750 miliónov eur. Stal sa tak prvou gréckou bankou, ktorá sa od roku 2014 vrátila na medzinárodné kapitálové trhy, informoval server ekonomického denníka Financial Times.

11.10.2017 05:54
debata (3)

Úspešná emisia je ďalším povzbudením pre grécky bankový sektor, ktorý stále bojuje so zlými úvermi v objeme okolo 100 miliárd eur. Je tiež dôležitým krokom v normalizácii financií gréckych bánk po rokoch nákladnej podpory od centrálnej banky.

Akcie NBG v utorok na burze v Aténach spevnili o 2,1 percenta a od začiatku tohto roka už vzrástli o 16 percent.

Šéf európskeho oddelenia Medzinárodného menového fondu (MMF) Poul Thomsen nedávno uviedol, že nevidí v Grécku problémy týkajúce sa finančnej stability. Prioritou je vytvoriť stratégiu, ktorá by riešila vysokú úroveň zlých úverov v krajine v strednodobom horizonte, dodal.

Dlhopisy NBG majú u medzinárodnej ratingovej agentúry Fitch Ratings známku B. To je síce najnižšie hodnotenie v oblasti krytých dlhopisov, na druhej strane to ale znamená, že tieto dlhopisy sú oprávnené na účasť v programe nákupu dlhopisov ECB.

Kryté dlhopisy vydávajú banky a sú zabezpečené množstvom pôžičiek, ktoré majú garantovať investorom návratnosť investície aj v prípade bankrotu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #banky