Zrušenie roamingu zvýšilo spotrebu dát až 7-násobne

Tohtoročné letné dovolenky v krajinách Európskej únie Slovákom nepredražovali účty za telefón. Na začiatku leta prestali platiť roamingové príplatky za telefonáty, SMS správy a dáta v sieťach zahraničných operátorov. Slovenskí operátori hlásia, že dovolenkári mali výrazne vyššiu spotrebu ako počas minulých rokov.

11.10.2017 13:00
debata

Únia chce pritom v reguláciách hovorov pokračovať. Aktuálne pripravuje návrh na regulovanie cien medzinárodných hovorov z domácej siete do siete operátora v inom členskom štáte EÚ.

Európsky parlament schválil návrh poslancov, ktorý vytvorí podklad pre reguláciu cien medzištátnych hovorov a SMS správ. V súčasnosti po zrušení roamingových poplatkov môže nastať situácia, že napríklad volanie v roamingu z Rakúska na Slovensko je lacnejšie ako volanie zo Slovenska do Rakúska. Slováci by tak na rakúske, chorvátske alebo iné čísla v EÚ mohli volať lacnejšie ako teraz.

Objem prenesených dát rástol v priemere šesťnásobne, niektoré krajiny prekročili objemy vlaňajška dokonca sedem- až deväťnásobne.
Michal Korec, hovorca pre služby a financie spoločnosti Telekom

Slovenskí operátori ako Telekom, Orange alebo O2 v súčasnosti ponúkajú v rámci predplatených minút svojich paušálov aj volania do zahraničia. Najmladší mobilný operátor 4ka volania do zahraničia vo svojich paušáloch zahrnuté nemá, platí pre ne jednotná cena 4 centy za minútu, poslanú esemesku alebo prenesený 1 MB dát.

Volanie do EÚ, na Island, do Nórska a Lichtenštajnska z predplatenej Easy karty Telekomu stojí 19 centov a odoslaná SMS správa 15 centov. Prima karta spoločnosti Orange z kreditu pri hovoroch do únie ukrajuje za 1 minútu 12 centov a esemeska stojí 6 centov. V prípade predplatenej karty spoločnosti O2 je volanie do EÚ spoplatnené pevnou sumou 10 centov a SMS správa 5 centmi. Pri vyšších paušáloch nie sú výnimočné ani neobmedzené volania na telefónne čísla v Európskej únii. Mobilní operátori si aj v súčasnosti medzi sebou platia poplatky, pričom nútené znižovanie cien pre koncových zákazníkov by mohlo zvýšiť ich náklady.

V nevýhode v prípade roamingu sú mobilní operátori malých krajín, do ktorých prichádza menej turistov, ako napríklad Slovensko. Poskytovatelia mobilných služieb môžu v takýchto prípadoch zvýšené náklady. Napriek tomu, že koncoví zákazníci za používanie mobilného telefónu v inej členskej krajine EÚ neplatia, veľkoobchodné ceny medzi operátormi stále existujú.

Európska regulácia cien mobilných služieb

  • EÚ stanovila strop roamingových poplatkov za hlasové hovory prvýkrát v auguste 2007
  • Ceny SMS správ začali byť regulované v júli 2009
  • 1 MB dát dostal cenový strop v júli 2012
  • V apríli 2016 EÚ stanovila maximálne príplatky k domácim cenám
  • Od 15. júna 2017 boli príplatky za roaming zrušené
  • V októbri tohto roka Európsky parlament schválil poslanecký návrh na reguláciu cien medzinárodných hovorov v rámci únie. V súčasnosti niektorí operátori poskytujú volania do zahraničia v rámci predplatených minút

Slovákom na dovolenkách najviac stúpla spotreba dát. "Objem prenesených dát rástol v priemere šesťnásobne, niektoré krajiny prekročili objemy vlaňajška dokonca sedem- až deväťnásobne (Chorvátsko, Maďarsko, Bulharsko),“ povedal Michal Korec, hovorca pre služby a financie spoločnosti Telekom.

Alexandra Piskunová zo spoločnosti Orange tvrdí, že po prvých mesiacoch po zrušení roamingových príplatkov spotreba dát zákazníkov vrástla viac ako sedemnásobne. Slováci takisto viac v zahraničí využívajú aj hlasové hovory, ktorých nárast v prípade spoločnosti Orange dosiahol takmer 200 percent.

"Pri odchádzajúcich hovoroch sme evidovali takmer dvojnásobný nárast prevádzky a pri využívaní dát tento nárast predstavoval takmer štvornásobok oproti porovnateľnému obdobiu minulého roka,“ informuje Tereza Molnár, hovorkyňa spoločnosti O2. Najmladší operátor 4ka podľa PR manažéra Pavla Ďuríka zaznamenal takmer dvojnásobný nárast spotreby dát svojich zákazníkov v roamingu.

Mobilní operátori hlásia stratu. "Súčasne nám ako operátorovi rastú náklady na túto prevádzku a za celé leto stúpli dvojnásobne. Zaznamenali aj istý nárast výnosov z prichádzajúcich návštevníkov, no je menší oproti rastúcim nákladom v zahraničí. Keď oba údaje sčítame, vyjde nám očakávaný fakt. Už minulé roky sa nám potvrdilo, že náklady zákazníkov v zahraničí sú vyššie ako výnosy z turistov u nás. Tento rok sa negatívna bilancia ešte prehĺbila. Pri porovnaní nákladov a príjmov z roamingu možno konštatovať trojnásobne väčšiu stratu len za leto 2017, a je veľmi pravdepodobné, že do konca roka sa ešte zvýši,“ informoval Korec z Telekomu.

Orange dosah nových roamingových pravidiel v súčasnosti analyzuje. Nárast nákladov potvrdila aj 4ka. Jednotliví mobilní operátori v rámci Európskej únie si medzi sebou účtujú veľkoobchodné ceny, ktoré takisto reguluje Európska únia.

Strop veľkoobchodnej ceny minúty hovoru je 0,032 eura. Za SMS správu si operátori môžu účtovať medzi sebou maximálne jeden cent. Jeden GB prenesených dát môže operátora stáť maximálne 7,7 eura. Táto cena nie je konečná. V budúcom roku má klesnúť na 6 eur. Postupne do roku 2022 sa jeho cena zníži až na 2,5 eura.

Z toho dôvodu neobmedzené vnútroštátne balíčky dát v zahraničí nie sú neobmedzené. Celkový objem dát, ktoré môžu zákazníci využiť v zahraničí, sa vypočítava ako dvojnásobok pomeru ceny paušálu a sumy 7,7 eura. Ak paušál s neobmedzenými dátami stojí zákazníka mesačne 40 eur, v rámci EÚ tak môže využiť 10,3 GB dát. O prečerpaní voľných dát musí byť zákazník zo strany operátora informovaný.

Slovenský Telekom a 4ka potvrdili, že v súvislosti so zvýšenými nákladmi na roaming neplánujú zvyšovať ceny na domácom trhu. Roamingové príplatky sa definitívne zrušili od 15. júna tohto roka.

Prvá regulácia vstúpila do platnosti na konci augusta 2007. Maximálna cena minúty prichádzajúceho hovoru bola stanovená na 49 centov. Platilo sa aj za prichádzajúce hovory, maximálne 24 centov za minútu. Maximálne ceny SMS správ alebo dát regulované neboli.

Naposledy sa ceny upravovali od 30. apríla 2016, keď sa stanovil maximálny príplatok k domácej cene, ktorú môžu jednotliví operátori svojim zákazníkom účtovať. Za jednu minútu odchádzajúceho hovoru alebo preneseného MB dát si operátor mohol navyše k domácej cene účtovať maximálne 5 centov. SMS mohla byť drahšia o 2 centy a minúta prichádzajúceho hovoru stála maximálne približne 1 cent. Mnohí mobilní operátori podliezali európsku reguláciu a poskytovali výhodnejšie ceny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #roaming