Česi testovali dvojakú kvalitu, z 21 potravín bolo 11 odlišných

Z 21 testovaných detských výživ, krmív pre domáce zvieratá a privátnych výrobkov obchodných reťazcov predávaných v podobnom obale v Nemecku, Rakúsku, Česku, Slovensku a Maďarsku, ich bolo rovnakých iba sedem. Tri výrobky boli mierne odlišné, 11 ich bolo iných.

12.10.2017 11:00
debata

Výsledky skúmania, ktoré vypracovala Vysoká škola chemicko-technologická v Prahe, vo štvrtok zverejnili zástupcovia ministerstva poľnohospodárstva na tlačovej konferencii.

Napríklad v špagetách vyrábaných pre rakúsky trh bola kvalitnejšia pšenica. Nemecký kečup mal vyšší obsah paradajok ako maďarský alebo v nemeckej pizzi bol použitý eidam a mozzarela, zatiaľ čo v tej, ktorú predával reťazec v Česku, bola namiesto syra náhrada z rastlinného tuku.

Mierne rozdiely boli v testovaných dojčenských výživách. Desiate s príchuťou banán, broskyňa a jablko mali vo všetkých krajinách rovnaké zloženie, tekvicová určená pre český trh mala v sebe 90 percent tekvice, nemecká potom len 65 percent, zvyšok bol nahradený škrobom.

„Tu sa tiež potvrdil trend dvojakej kvality potravín, ale naopak, keď nemeckí spotrebitelia dostávajú dojčenskú výživu s nižším obsahom základnej zložky. Nevidím dôvod, prečo by mali mať tak českí, ako aj nemeckí zákazníci rozdielnu kvalitu,“ uviedol minister poľnohospodárstva Marian Jurečka (KDU -ČSL).

Téma dvojakej kvality potravín sa stala teraz jednou z európskych tém, podľa slovenskej ministerky Gabriely Matečnej sa týka tretiny štátov Európskej únie.

Ministerstvo už v júli zverejnilo prvú časť testov, v ktorých sa ukázalo, že z 21 vtedy skúmaných produktov, ktoré mali podobný obal, boli v skúmaných členských štátoch zhodné tri. Jurečka to vtedy označil za neprijateľné.

Téma sa riešila aj v najvyšších európskych kruhoch. Ako minister povedal na začiatku októbra, európsku legislatívu, ktorá by riešila dvojakú kvalitu potravín, by bolo možné prijať do roka a pol. Normy, ktoré platia teraz, podľa neho nie sú dostatočne účinné, pretože sa musia spoliehať na ochotu k spolupráci jednotlivých členských štátov únie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #dvojaké potraviny #dvojaká kvalita