Priemysel v auguste medziročne klesol o 0,4 %

Priemyselná produkcia v auguste medziročne klesla o 0,4 %. Vývoj ovplyvnil pokles v ťažbe a dobývaní o 7,2 % a v priemyselnej výrobe o 0,6 % a rast v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 1,9 %. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad SR.

12.10.2017 14:16
debata

Ako uviedol analytik Tatra banky Tibor Lörincz, počet pracovných dní bol medziročne rovnaký, príčinou poklesu je presun celozávodných dovolenie v automobilkách. Výsledkom je tak podľa neho prepad produkcie automobilového priemyslu o 8,2 % medziročne, no efekt bude dočasný. “Ak sa pozrieme na mesiace júl a august spolu, produkcia v automobilovom priemysle vzrástla medziročne o 3,7 %," dodáva.

Zo špeciálnych zoskupení priemyselných odvetví, ktoré sa najviac podieľali na celkovom poklese produkcie, najvýznamnejšie zníženie zaznamenali výroba dopravných prostriedkov o 8,1 %. Klesla aj výroba počítačových, elektronických a optických výrobkov o 4,2 %. Pokles bol aj v ťažbe a dobývaní o 7,2 %, vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 2,5 % a výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 0,8 %.

Priemyselná výroba je podľa hlavného ekonóma ČSOB Mareka Gábriša kľúčová časť priemyselnej produkcie a tá zaznamenala zníženie. Dôvodom bol podľa neho predovšetkým medziročný prepad vo výrobe dopravných prostriedkov. Tento prudký pád nedokázali podľa Gábriša vykompenzovať iné odvetvia ako napríklad výroba elektrických zariadení, či výroba kovov. “Výpadok v dôsledku letných dovoleniek je tak hmatateľný,” poznamenal Gábriš.

Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia v auguste oproti júlu zvýšila o 2,4 %. Od začiatku tohto roka do konca augusta vzrástla priemyselná produkcia medziročne o 4,5 %, v tom v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7 % a v priemyselnej výrobe o 4,3 %. Produkcia klesla v ťažbe a dobývaní o 0,8 %.

Zo špeciálnych zoskupení priemyselných odvetví, ktoré sa najviac podieľali na celkovom raste osemmesačnej produkcie, bolo najvýznamnejšie zvýšenie vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 14,6 %. V dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu to bolo zvýšenie o 7 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 8,1 %, výrobe elektrických zariadení o 7,3 % a vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 6,6 %.

Nálada v európskom priemysle, ale aj spotrebiteľská dôvera v Európe, ostávajú podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka relatívne silné, čo by sa malo pozitívne prejavovať aj na kondícii slovenského priemyslu. Po slabšej jari sa v auguste a septembri zotavila aj dôvera v slovenskom priemysle meraná indikátorom ekonomického sentimentu. ”Predpokladáme teda, že aj v závere roka by si mal priemysel udržať rastovú trajektóriu s dynamikami medziročného rastu blízko 5 %. Pozvoľný nábeh novej výroby v automobilovom priemysle by pritom mohol rast produkcie smerom ku koncu roka nepatrne zrýchľovať. Obmedzujúcim faktorom pre mnohé závody spracovateľského priemyslu na Slovensku by v najbližšom období mohol byť skôr nedostatok pracovnej sily ako nedostatočné zákazky,” dodal Koršňák.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel