Fico: Nemáme iné chute ako na západe

V Európskej únii nie je priestor pre spotrebiteľa druhej triedy, uviedol premiér Robert Fico na spotrebiteľskom summite v Bratislave.

13.10.2017 12:00 , aktualizované: 16:26
summit za rovnakú kvalitu produktov pre... Foto: ,
Na spotrebiteľskom summite sa okrem premiérov štyroch stredoeurópskych krajín zúčastňujú napríklad aj zástupcovia Európskej komisie.
debata (79)

Povedal to na stretnutí, ktorého sa okrem premiérov štyroch stredoeurópskych krajín zúčastňujú napríklad aj zástupcovia Európskej komisie.

„Tvrdenie, že máme inú kvalitu vody alebo iné chute, sú absolútne neakceptovateľné a neopodstatnené,“ uviedol Fico v reakcii na skoršie vyjadrenia niektorých výrobcov, ktorí spomínaným spôsobom zdôvodňovali rozdielne zloženie tovaru. Dvojaká kvalita sa netýka len potravín, ale aj ďalšieho tovaru.

Stretnutie V4 môže byť podľa Fica kľúčovým pre zmenu správania nadnárodných spoločností. „Ak štyri krajiny, ktoré sú členskými štátmi Európskej únie, spolu s ďalšími štátmi hovoria veľmi jasne, že si neželáme byť občanmi druhej kategórie, toto všetko môže viesť k zásadným zmenám správania sa nadnárodných spoločností,“ uviedol.

Ako dodal, víta plán, ktorý na samite predstavila komisárka Európskej komisie pre spravodlivosť a ochranu práv spotrebiteľov Věra Jourová. „Domnievame sa, že kroky, ktoré navrhuje Európska komisia, môžu byť prospešné a môžu nám všetkým pomôcť,“ povedal Fico.

Premiér tiež informoval, že sa predstavitelia krajín V4 stretnú s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, pričom budú prezentovať spoločné stanoviská, týkajúce sa viacerých problémov, nielen dvojakých potravín – vrátane debát o budúcnosti Európskej únie, z ktorej by nemal byť nikto vynechaný.

Sobotka: Je nutná revízia smernice

Podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku si to vyžaduje revíziu únijnej smernice o nekalých obchodných praktikách.

„Kľúč podľa názoru Českej republiky leží v revízii smernice o nekalých obchodných praktikách. Jej súčasná podoba podľa nášho názoru neumožňuje dostatočný postih nekalého konania a je nutné, aby sa pristúpilo k jej novelizácii,“ povedal Sobotka na stretnutí, ktoré zvolali do Bratislavy z iniciatívy českej a slovenskej vlády.

Podľa Sobotku doterajšie výsledky porovnávacích testov ukázali, že dvojitá kvalita tovaru nie je náhodným javom, ale široko rozšírenou praxou. „Považujem za dobré, že sme dosiahli zhodu o tom, že vec nemôžu riešiť iba samotné členské štáty a že tu potrebujeme európske riešenie a že tu potrebujeme aktivitu Európskej komisie,“ uviedol Sobotka.

Dodal, že riešenie dvojitej kvality potravín je príkladom, ako Európska únia môže efektívne ukázať svoju pridanú hodnotu, ktorú má.

Podľa Sobotku ide o obraz nedostatočnej konvergencie medzi štátmi Európskej únie, čiže je dôležité, aby sa k sebe krajiny a regióny približovali v ekonomickej a sociálnej oblasti.

Orbán: Čakáme, čo urobí Brusel

Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán považuje dvojakú kvalitu produktov v EÚ za porušenie pravidiel vnútorného trhu. Podľa neho je Európska komisia (EK) povinná chrániť vnútorný trh. Chce počkať na to, aké kroky v tejto oblasti prijme EK. „Pokiaľ Európska komisia neprijme legislatívu, budeme to robiť v Maďarsku,“ uviedol.

Szydlová: Je to výsledok protekcionizmu

Predsedníčka vlády Poľska Beata Szydlová upozornila na to, že problém dvojakej kvality produktov narušuje zásady spoločného trhu a je výsledkom protekcionizmu, ktorý v poslednom čase začína dominovať v niektorých častiach únie a ničí spoločný trh.

Matečná avizuje sprísnenie zákonov

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná avizuje aj možné sprísnenie legislatívy. „Samit potvrdil, že duálna kvalita potravín a produktov je fenomén, ktorý trvá v EÚ už niekoľko rokov a zasiahol viac ako tretinu jej krajín. Spotrebiteľ je klamaný a výrobcov, ktorí zavádzajú v EÚ nechceme. Na európskej pôde existuje už dnes legislatíva, ktorá dáva možnosť tomu, aby sme sa vysporiadali s duálnou kvalitou potravín, a tou je legislatíva o nekalých obchodných praktikách. Ak táto legislatíva nebude fungovať, budeme tlačiť opäť na to, aby legislatíva bola ešte prísnejšia,“ povedala na popoludňajšej tlačovej besede Gabriela Matečná.

Európska komisia uznáva problém dvojitej kvality produktov a zaznamenala zníženú dôveru európskych spotrebiteľov v spoločný európsky trh. „Komisia predstavila plán, ktorý ma za cieľ sa čo najskôr zbaviť nekalých praktík na základe už v súčasnosti platnej legislatívy ohľadom nerovnomernej kvality produktov pod rovnakou značkou. Ten sa bude ešte doplňovať v priebehu najbližších dvoch rokov,“ doplnila k plánom EK Věra Jourová. Komisia sa ale súčasne zhoduje v tom, že riešenie duálnej kvality produktov nie je ľahké a zasahuje portfólio viacerých rezortov. „Môžete vidieť, že dnešného samitu sa zúčastnili politici z rôznych rezortov, zastupujúci rôzne politiky. Musíme pre riešenie problému preto spojiť všetky sily a toho si nesmierne vážim,“ dodala Jourová.

Európska únia chce zachovať diverzifikáciu Európy, ale súčasne aj skoncovať so zavádzaním spotrebiteľa. "Chceme diverzifikovanú Európu, chceme, aby chute ostali v každom regióne tradičné danému regiónu. Ale súčasne chceme, aby keď si kúpime tú istí pizzu na Slovensku a v Taliansku, tak aby v oboch prípadoch mala rovnaký objem aditív. Všetky zúčastnené krajiny potvrdili, že v testovaní budú pokračovať a budú sa snažiť o zavedenie spoločného testovania a zverejňovania výsledkov, napríklad formou webu, na ktorom poukážu na zavádzajúcich výrobcov. Tí svojím zverejnením riskujú dobré meno firmy, " dodala na záver samitu Matečná.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #dvojaké potraviny #dvojaká kvalita #Spotrebiteľský summit v Bratislave