Brusel žiada od ruského Gazpromu ďalšie ústupky

Európska komisia žiada od ruskej štátnej plynárenskej spoločnosti Gazprom ďalšie ústupky v spore okolo údajných monopolných praktík podniku.

13.10.2017 22:51
debata (18)

Komisia to podľa agentúry Reuters uviedla po skončení ďalšieho kola rokovaní s Gazpromom. Ten tvrdí, že počas rozhovorov sa dosiahol pokrok.

Európska komisia predvlani v apríli Gazprom obvinila, že zneužíva svoje dominantné postavenie v strednej a východnej Európe a porušuje európske pravidlá hospodárskej súťaže. Uviedla tiež, že v ôsmich krajinách regiónu vrátane Slovenska firma znemožňuje konkurenciu na trhu so zemným plynom.

Ruský podnik obvinenia odmieta. Pomocou ústupkov sa však snaží antimonopolný spor s Bruselom ukončiť a odvrátiť pokutu, ktorá by mohla predstavovať až desať percent jeho ročných tržieb.

„Sme spokojní s výsledkom dnešnej schôdzky, ktorá sa konala v konštruktívnej atmosfére,“ uviedol námestník šéfa Gazpromu Alexander Medvedev po stretnutí s európskou komisárkou pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerovou. Podľa hovorcu Európskej komisie je však na vyriešenie sporu treba, aby ruský podnik predložil vylepšený návrh.

Európska komisia v marci uviedla, že ústupky navrhované Gazpromom riešia obavy európskych regulátorov týkajúce sa protimonopolných praktík podniku v strednej a východnej Európe. Zároveň ale vyzvala zainteresované strany, aby sa k návrhom Gazpromu vyjadrili.

Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom plynovodov. Firma je kľúčovým dodávateľom plynu pre množstvo európskych krajín vrátane Slovenska.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #plyn #Gazprom