Za dvojaké potraviny budú padať tresty

So všetkými spotrebiteľmi v Európskej únii sa musí zaobchádzať rovnako. To je hlavný výsledok a odkaz Bratislavského spotrebiteľského summitu, ktorým v piatok vyvrcholilo spoločné úsilie Slovenska a ostatných krajín visegrádskej štvorky primať Európsku komisiu k razantnému riešeniu problému dvojakej kvality, a to nielen potravín.

15.10.2017 12:00
debata (32)

V západných štátoch EÚ má podobne zabalená šunka vyšší obsah mäsa, pracie prášky sú účinnejšie a cereálie pre deti čokoládovejšie ako na Slovensku či v iných štátoch bývalého východného bloku. Európska komisia nariadila testovanie takýchto výrobkov podľa jednotnej metodiky a v prípade dokázania nekalých praktík budú výrobcovia pokutovaní. Producenti buď zjednotia obsah, alebo zmenia názvy a obaly.

Na potravinovom summite krajín V4 sa v... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Potravinový summit v Bratislave, dvojaká kvalita Na potravinovom summite krajín V4 sa v Bratislave v piatok 13. októbra 2017 stretli premiéri a eurokomisárka Věra Jourová.

Ľady sa skutočne pohli. Metodika s technickými pokynmi, akýmisi testovacími vzorcami, by mala byť pripravená do januára-februára budúceho roka a vzápätí by ju mali pripomienkovať všetky členské krajiny únie. Česká eurokomisárka Věra Jourová zároveň vyzýva národné potravinové dozory, aby sa do 30. novembra tohto roku prihlásili o zdroje na testovanie. Brusel na testy vyčlenil milión eur a ďalší milión na tvorbu metodiky.

Jourová naostatok začína napĺňať vyhlásenie predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera, že Brusel musí dať vnútroštátnym orgánom právomoci, ktoré umožnia odstrániť všetky nezákonné praktiky. Tých sa dopúšťajú nadnárodné spoločnosti, ktoré uvádzajú na trhy nových členských krajín výrobky síce pod jednou značkou, v rovnakom obale, ale s rozdielnym obsahom. Ide o problém, ktorý doteraz deklarovala jedna tretina členských štátov EÚ.

Hostiteľ summitu, slovenský premiér Robert Fico pripomenul, že problém dvojakej kvality sa netýka len potravín, ale aj ostatných výrobkov. Najvypuklejší je však pri potravinách a niet vari spotrebiteľa, ktorý by nemal nejakú osobnú skúsenosť, že pod tou istou značkou sa na Slovensku skrýva niečo iné, ako sa predáva povedzme v Rakúsku. Premiér to ilustroval na šunke, ktorá pri rovnakej cene má na Slovensku o desať percent nižší obsah mäsa a trojnásobne väčší obsah soli.

Bratislavský spotrebiteľský summit sa môže podľa slovenského premiéra stať prelomovým v správaní nadnárodných spoločností. Nielen preto, že Brusel priznal, že v únii so spoločným trhom nemôžu byť povedané slovami Junckera dve kategórie občanov, ale najmä preto, že Európska komisia naostatok pripravuje nástroje, ktoré nebudú spochybňovať testy v jednotlivých krajinách. A previnilci budú za ne pykať: okrem straty dobrého mena aj sankciami.

Pravda, kým sa európska byrokratická mašinéria rozbehne, určite dolu Dunajom pretečú ešte prúdy vody. Nič to však nemení na tom, že z problému dvojakej kvality potravín sa stala aj pričinením Slovenska i jeho minuloročného predsedníctva veľká európska téma. Summit totiž nebol len vecou premiérov a ministrov poľnohospodárstva visegrádskej štvorky, ale aj ďalších členských krajín. Zaujímali sa oň aj novinári napríklad z Francúzska, ktorí sa pýtali Jourovej, či sa nechystá pripraviť black list, akúsi čiernu listinu nepoctivých výrobcov.

Takýto zoznam podľa Jourovej komisia nemá v úmysle pripraviť, ale napríklad slovenský rezort pôdohospodárstva chystá webovú stránku, na ktorej bude informovať o výsledkoch testov zameraných na dvojakú kvalitu potravín. Verejný pranier by mal podľa ministerky Gabriely Matečnej zvýšiť tlak na producentov, čo jedno deklarujú a druhé vyrábajú.

zväčšiť
dvojaké poraviny, graf

Lacný pláštik regionálnych chutí

Viaceré zahraničné spoločnosti už podľa Matečnej začali zjednocovať receptúry. Jourová v tejto súvislosti konštatovala, že kvalita potravín nemôže byť určená tým, čo znesie spotrebiteľ. Na jednotnom európskom trhu musí mať výrobok bez ohľadu na to, kde si ho spotrebiteľ kúpi, rovnaké parametre. Podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku by mala únia revidovať súčasnú smernicu o nekalých obchodných praktikách. To sa však únia ešte v tejto chvíli nechystá urobiť.

Zatiaľ je pokrokom to, že sa pripraví jednotná metodika. No pokým bude hotová, Slovensko nemieni podľa Gabriely Matečnej márniť čas, urobí ďalšie testy, ktoré sa oprú o medzinárodne platné štandardy ISO. A v okamihu, keď bude metodika schválená, môžu sa urobiť testy ešte raz. Jednoducho nadnárodné spoločnosti musia cítiť tlak, že ich produkcia je pod nepríjemnou štátnou aj spoločenskou kontrolou.

Niektoré potravinárske spoločnosti mienia problém obísť elegantne tým, že vyrobia produkt v takzvanej východoeurópskej edícii. Zakrývať sa však pláštikom regionálnych chutí a namiesto kukuričky pridávať do konzervy lacnejšiu mrkvičku je krátkozraké. Nepochybne ľuďom z rôznych oblastí Európy môžu chutiť niektoré potraviny viac kyslé alebo, naopak, sladšie, ale ak ide o taliansku pizzu, mala by mať podľa Matečnej táto pizza rovnaké zloženie pre Talianov aj Slovákov. Tobôž, keď slovenskí turisti aj z dovolenkových pobytov v Taliansku vedia, ako chutí pravá pizza.

Aké opatrenia prijala Európska komisia

  • Slovensko a ďalšie krajiny strednej a východnej Európy, ktoré patria do EÚ, tvrdia, že existujú dvojaké potraviny – lepšie pre západné a horšie pre východné členské krajiny EÚ
  • Výrobcovia podľa kúpnej sily dávajú do šunky či rybacích výrobkov rôzne iný podiel mäsa, zelenina aj ovocie sú menej kvalitné, kola a nápoje majú iné zloženie, pracie prášky sú menej účinné
  • Európska komisia prijala usmernenie na zabránenie nekalých praktík, podľa ktorého môžu vnútroštátne orgány každej krajiny konať pri zistení, že v podobnom obale je v jednej krajine EÚ iná potravina či výrobok ako v inej
  • Vďaka vyčlenenej sume 1 milión eur vnútroštátne orgány dotknutých krajín navrhnú projekty riešenia dvojakej kvality potravín a uskutočnia ich v priebehu nasledujúcich troch rokov
  • Na výskum a testovanie sa vyčlení milión eur. Začiatkom roka 2018 budú k dispozícii usmernenia k harmonizovanému postupu testovania
  • Komisia bude komunikovať s výrobcami o ich záväzkoch na dosiahnutie transparentnosti v otázkach kvality potravín smerom k zákazníkom

Problém etický aj politický

Fenomén dvojakej kvality potravín je realitou. Nemožno sa tváriť, že neexistuje, lebo, ako priznala Jourová, „poškodzuje celý sektor výroby potravín“. Do hry treba vtiahnuť okrem výrobcov, obchodníkov aj spotrebiteľov. Jourová v Bratislave vyzvala všetkých, aby neváhali a informovali o svojich skúsenostiach s dvojakou kvalitou potravín a prispeli tak k zvýšeniu tlaku celej spoločnosti na výrobcov a obchodníkov, ktorí tieto produkty predávajú.

Dvojaká kvalita potravín neznamená, že by tieto poškodzovali zdravie spotrebiteľov. „Potraviny v Európskej únii sú bezpečné,“ vyhlásil európsky komisár pre zdravotníctvo Vytenis Andriukaitis. „Chceme však, aby všetci spotrebitelia mali ľahkú a zdravú voľbu pri výbere potravín, aby tieto obsahovali menej cukru a soli a boli tiež cenovo dostupné. Ak sa Európska únia hlási k sociálno-trhovému hospodárstvu, potom je to aj o zodpovednosti výrobcov, o tom, že by sa mali vyhnúť situáciám, ktoré vedú k dvojakej kvalite potravín,“ povedal komisár Andriukaitis.

„Tlačíme na nadnárodné spoločnosti, aby zmenili svoje správanie. Problém dvojakej kvality potravín nevyriešime sami, ale len v spolupráci s Európskou komisiou. Bez nej sa ťažko pohneme ďalej,“ konštatoval včera po skončení summitu Fico. Teraz je dôležité, aby opatrenia nemali kozmetický charakter, ale naozaj viedli k zmene správania nadnárodných spoločností.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #V4 #dvojaké potraviny #dvojaká kvalita