MMF: Svetová ekonomika stále potrebuje nízke úroky

Svetová ekonomika je v najlepšom stave za posledné roky, ale stále potrebuje trochu pomoci vo forme nízkych úrokových sadzieb a vyšších vládnych výdavkov zo strany krajín, ktoré si to môžu dovoliť. Uviedol to Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý v sobotu ukončil svoje trojdňové zasadanie.

15.10.2017 16:58
debata (1)

„Bol tu silný konsenzus, že globálny výhľad sa zlepšuje,“ povedal Agustin Carstens, predseda Medzinárodného menového a finančného výboru menového fondu. „To však neznamená, že už teraz deklarujeme víťazstvo,“ dodal.

V komuniké zverejnenom v sobotu menový a finančný výbor menového fondu vyzval svetové centrálne banky, aby chránili krehké globálne zotavovanie udržiavaním nízkych úrokov v krajinách, v ktorých je inflácia príliš nízka a výkon ekonomík nedosahuje ich potenciál. Predstavitelia MMF zároveň vyzvali krajiny so zdravými financiami, ako sú Nemecko a Južná Kórea, aby realizovali investície, ktoré podporia rast.

MMF očakáva, že globálna ekonomika v tomto roku posilní o 3,6 percenta po vlaňajšom raste o 3,2 percenta. Predstavitelia menového fondu a Svetovej banky však poukázali na riziká, ktoré by mohli narušiť globálny rast. Geopolitické riziká totiž rastú a rozdiel v príjmoch medzi bohatými a chudobnými sa zvyšuje, čo podporuje nespokojnosť s voľným obchodom a globálnou spoluprácou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #MMF