Hurikány oslabia americkú ekonomiku len dočasne

Vplyvy viacerých hurikánov, ktoré od leta zasiahli americkú pevninu, budú mať na ekonomiku Spojených štátov len obmedzené dopady. Povedala to šéfka americkej centrálnej banky (Fed) Janet Yellenová.

16.10.2017 06:44
debata (1)

Prechodné spomalenie rastu sa podľa nej do konca roka vyrovná a zrýchli sa aj inflácia.

Yellenová na medzinárodnom bankovom seminári vo Washingtone tiež priznala, že pretrvávajúca nízka inflácia ju tento rok prekvapila. Očakáva však, že akonáhle pominú prechodné faktory, ako je pokles cien telekomunikačných služieb, inflácia začne naberať tempo.

Komentáre Yellenovej podľa analytikov naznačujú, že centrálna banka už v blízkom období pristúpi k ďalšiemu zvýšeniu úrokových sadzieb, aby tak reagovala na silnejší hospodársky rast. Väčšina ekonómov sa domnieva, že ďalšie zvýšenie sadzieb – v tomto roku už tretie – príde v decembri.

„Ekonomická aktivita v Spojených štátoch sa tento rok zatiaľ mierne zvyšuje, a ďalej sa zlepšuje aj trh práce,“ povedala Yellenová, ktorú citovala agentúra AP. Yellenová hovorila na paneli, ktorý zahŕňal predstaviteľov centrálnych bánk z Číny, Japonska a z Európskej centrálnej banky (ECB).

Menový výbor Fedu v septembri ponechal základnú úrokovú sadzbu v pásme 1,0 až 1,25 percenta. Fed zároveň oznámil, že začne znižovať portfólio dlhopisov, ktoré začal nakupovať po finančnej kríze v roku 2008 a ktoré výrazne zvýšilo jeho bilanciu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed #Janet Yellenová