Napoleonovo väzenie je dostupné už aj letecky

Na ostrove Svätá Helena žije 4200 ľudí. Tento ostrov patrí k najodľahlejším končinám sveta. Slávny je najmä preto, že tam posledné dni svojho života strávil vo vyhnanstve Napoleon. Až dosiaľ bolo možné dostať sa na Sv. Helenu len loďou. Odteraz tam bude lietať lietadlo z Juhoafrickej republiky. Odlet je každú sobotu.

16.10.2017 16:00
letisko Svätá Helena Foto: ,
Ostrov Svätá Helena má nové letisko. Lieta sa tam z Južnej Afriky.
debata (3)

Členitý ostrov s rozlohou 122 štvorcových kilometrov je britským zámorským územím a leží zhruba na polceste medzi Afrikou a Južnou Amerikou. Jeho dokonalá izolácia v minulosti predstavovala bezpečné miesto pre nepohodlných väzňov. Práve na Svätej Helene skončil roku 1821 svoju životnú púť Napoleon Bonaparte.

Svätá Helena bola jedným z posledných miest planéty dostupných len po mori. Loď odchádzala z Kapského Mesta v Južnej Afrike rýchlosťou zhruba 28 kilometrov za hodinu. Cesta tak trvala päť dní. Zásobovanie sa riešilo loďami britskej kráľovskej pošty. Priviezli všetko. Potraviny, listy, balíky aj autá. Pohonné hmoty doviezli tankery.

Letisko, ktoré ostrov priblíži svetu, sa budovalo päť rokov a stálo 285 miliónov libier. Výstavba trvala oproti predpokladom dlhšie, príčinou boli okrem iného aj problémy s vyhľadaním dostatočne dlhej a rovnej plochy pre dráhu s dĺžkou 1950 metrov. Musela sa kvôli nej znížiť jedna hora a zasypať jedno údolie. Terén bol s pomocou siedmich miliónov kubických metrov zeminy vyvýšený o 100 metrov a dráha na severnej strane končí na výbežku zdvihnutom 300 metrov nad oceánom.

Inaugurácia sa mala konať už vlani, ale nakoniec z nej zišlo. Zistilo sa totiž, že sa nepočítalo s náročnými klimatickými podmienkami, ku ktorým patrí ťažko predvídateľný vietor, ktorý komplikuje pristátie a štart lietadiel. Sprevádzkovanie letiska bolo preto odložené na neurčito. Nasledoval rok výpočtov a testov a odborníci dospeli k záveru, že sa budú musieť používať menšie lietadlá. Namiesto Boeingov určených pre 120 pasažierov tak padla voľba na Embraer s kapacitou 70 ľudí. Juhoafrická spoločnosť Airlink vykonala v auguste s úspechom 13 skúšobných le­tov.

Z Bratislavy sa dá dostať na Svätú Helenu cez Kapské mesto alebo Johannesburg zhruba za 1500 eur. Let trvá aj s prestupmi 19 hodín.

Prvé pristátie spoločnosti Airlink na Svätej Helene.

Vlani ostrov Svätá Helena navštívilo 595 turistov. Priťahuje ich Napoleonov dom, vzácne rastliny aj možnosť pozorovať delfíny. Treba však rátať s tým, že hotelové služby sú obmedzené. Žiadny internet, žiadny bankomat. Otvorenie leteckej linky však hneď prilákalo veľké hotelové siete. Majú stavebné povolenia na výstavbu veľkých hotelových komplexov, čo zrejme zmení superodľahlý ostrov na exkluzívnu turistickú destináciu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #výlet #letecká doprava #Napoleon Bonaparte #Svätá Helena