Napriek parížskej dohode idú do fosílnych palív miliardy

Minimálne päť miliárd dolárov venovalo na projekty rozvoja fosílnych palív šesť najväčších nadnárodných rozvojových bánk v roku 2016, rok po historickom podpise parížskej dohody o ochrane klímy. Uviedla to výskumná organizácia Oil Change International (OCI).

17.10.2017 08:00
debata (3)

Z jej analýzy tiež vyplynulo, že niektoré z peňazí daňových poplatníkov, ktoré išli na podporu projektov uhoľného a plynárenského priemyslu, boli definované ako „financovanie klímy“, píše portál theguardian.com.

OCI odhaduje, že suma venovaná na prieskum nálezísk ropy a zemného plynu sa za minulý rok viac ako zdvojnásobila na 2,1 miliardy dolárov. Financovanie rozvoja čistej energie v rovnakom období stúplo zhruba o tretinu na 11,4 miliardy dolárov.

Podľa odhadu ekologickej organizácie E3G Svetová banka (SB) a Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) v posledných rokoch financovali rovnakým dielom tak oblasť fosílnych palív, ako aj projekty z oblasti obnoviteľných zdrojov. Ako uviedol Alex Doukas z OCI, napriek parížskej dohode nadnárodné banky síce o klíme „vedú všetky tie správne reči“, ale do plynu, uhlia a ropy dávajú miliardy dolárov. Relatívne nedostatkovými verejnými zdrojmi financujú deštrukciu klímy, povedal Doukas.

„Prospekcia nových zdrojov fosílnych palív zjavne nie je v súlade s parížskymi cieľmi,“ dopĺňa Helena Wrightová z E3G. Zistila pritom, že za ekologické financovanie boli označené milióny dolárov, ktoré EBOR venovala na projekt uhoľného terminálu v Maroku alebo na podporu prospekcie zemného plynu na mori Azerbajdžane. Pritom odôvodnenie vyzdvihujúce prínos týchto projektov pre životné prostredie označila za smiešne.

Proti analýze sa ostro ohradil hovorca EBOR. Uviedol, že banka dala 2,7-krát viac na ekologické projekty ako do oblasti fosílnych palív a že analýza nezahŕňa plány financované cez partnerské banky.

Nesúhlas vyjadril aj hovorca SB. Podľa neho banka za posledných päť rokov investovala do obnoviteľnej energie vyše 11 miliárd dolárov a 4,5 miliardy do energetickej účinnosti.

Tak OCI, ako aj E3G analyzovali úvery SB, EBRD, Africkej rozvojovej banky, Ázijskej rozvojovej banky, Európskej investičnej banky a Medziamerickej rozvojovej banky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia