Airbus dostal pod krídla lietadlá Bombardieru, Boeingu sa to nepáči

Európsky výrobca lietadiel Airbus získal kontrolný podiel v programe výroby lietadiel C-série kanadského výrobcu Bombardier.

17.10.2017 10:40
debata (3)

Dohoda kanadskej firme dáva nečakanú vzpruhu v jej nákladnom obchodnom spore s americkým konkurentom Boeing, informovala agentúra Reuters.

Podľa zmluvy, ktorá európskemu výrobcovi neprináša žiadne náklady, pripadne Airbusu podiel 50,01 percenta v spoločnosti Cseries Aircraft Limited Partnership (CSALP). Práve tá vyrába a predáva lietadlá C-série. Zhruba 31 percent zostane Bombardieru a 19 percent má Investissement Québec (IQ).

Lietadlo Bombardier, C-séria Foto: Reuters, Adnan Abidi
Bomabardier, lietadlá C-série Lietadlo Bombardier, C-séria

Bombardier síce stratí kontrolu nad výrobou lietadla, ktorého vývoj ho stál približne šesť miliárd dolárov, C-séria ale získa ekonomické výhody širokého výrobného programu a lepšiu predajnú sieť. Na lietadlo s kapacitou 110 až 130 miest neprišli žiadne nové zákazky už rok a pol.

Kanadský výrobca uviedol, že vďaka novému partnerstva by sa hodnota programu C-série mala viac ako zdvojnásobiť. „Bombardier už nemá výrobu prúdových lietadiel pod kontrolou, ale je lepšie mať podiel 30 percent na veľmi úspešnom programe, než zápasiť s programom, ktorý bol pre kanadskú firmu zrejme veľkým sústom už od samého začiatku,“ usudzuje analytik leteckého priemyslu Richard Aboulafia.

Generálny riaditeľ Airbusu Tom Enders uviedol, že spoločnosť ponúka možnosť montovať niektoré lietadlá pre amerických zákazníkov vo svojom závode v USA v Alabame. Tým by sa vyhla prípadným antidumpingovým clám zo strany Washingtonu. Americké ministerstvo obchodu sa rozhodlo uvaliť clo 300 percent na dovoz týchto strojov v reakcii na sťažnosť amerického konkurenta Boeing, podľa ktorého je výrobu lietadiel C-série dotovaná.

Šéf Bombardieru Alain Bellemare vyhlásil, že strategické rozhodnutie nebolo prijaté kvôli sťažnostiam Boeingu, ale pretože pre Bombardier je tým správnym krokom. Dohoda, o ktorej obe strany začali rokovať v auguste, a teda ešte pred rozhodnutím USA uvaliť dovozné clá, by mala byť dokončená v druhej polovici budúceho roka.

Hovorca Boeingu označil partnerstvo európskej a kanadskej firmy za diskutabilnú dohodu dvoch štátom podporovaných konkurentov. Podľa neho sa len snažia obísť opatrenia, ktoré proti dovozu lietadiel C-série prijali Spojené štáty. Boeing je presvedčený, že lietadlá C-série sa pre dotácie predávajú v Spojených štátoch za umelo nízku cenu. Boeing v apríli vzniesol obvinenie, že Bombardier dostal od vlád Británie, Kanady a kanadskej provincie Quebec subvencie vo výške minimálne troch miliárd dolárov.

Sťažnosť Boeingu vyvolala v Kanade i Británii značný rozruch. Kanadský premiér Justin Trudeau tento mesiac pohrozil ukončením obchodných vzťahov s Boeingom, ktorý teraz rokuje o predaji 18 stíhačiek Super Hornet kanadskej armáde. Britská premiérka Theresa Mayová o situácii okolo Bombardieru už skôr rokovala s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Obáva sa straty pracovných miest v továrni Bombardier v Severnom Írsku. Konzervatívna vláda Mayovej totiž závisí na podpore severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP).

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Airbus #Boeing #Bombardier