Slovenskí zbrojári kúpili niekdajšiu pýchu Srbska

Srbsko sa dostalo do pozície, v akej bolo Slovensko pred 20 rokmi. Kým v tom čase sme my vítali investorov, ktorí napriek neistej budúcnosti krajiny investovali do krachujúcich fabrík a pri vysokej nezamestnanosti dali ľuďom prácu, teraz Slováci sú v pozícii investorov v Srbsku. To, čo dokázala zbrojárska firma MSM GROUP, sa zatiaľ žiadnemu inému slovenskému podniku nepodarilo.

17.10.2017 12:00
IMK 14. oktobar, Foto: ,
Pri prevzatí podniku boli politici aj davy ľudí, ktorí očakávajú, že slovenský investor vráti závodu IMK 14. Oktobar zašlú slávu.
debata (238)

MSM kúpila jeden z niekdajších najväčších strojárskych a zbrojárskych závodov v srbskom meste Kruševac. Gigantický závod IMK 14. Oktobar odovzdala srbská strana za účasti členov srbskej vlády aj samotnej srbskej premiérky Any Brnabičovej holdingu Czechoslovak group symbolicky v sobotu 14. októbra. Na slávnostné odovzdanie fabriky prišli obrovské davy obyvateľov Kruševca.

Závod bol kedysi pýchou krajiny a v časoch najväčšej slávy zamestnával viac ako 8-tisíc ľudí. Dnes je obrovský areál s množstvom výrobných hál takmer opustený a pracuje v ňom iba 129 zamestnancov. To sa však čoskoro zmení. Slováci chcú zamestnať v podniku stovky nových pracovníkov a už aj začali prijímať nové pracovné sily.

Odovzdanie podniku Slovákom bolo mimoriadne emotívne. Ľudia si naň priniesli transparenty a neskrývali nadšenie. Dosiaľ pred ich očami fabrika, ktorá sa sústredila predovšetkým na civilný program výroby stavebných a poľnohospodárskych strojov, chátrala. Zostala tam len časť z obranného segmentu zameraného na výrobu veľkokalibrovej munície. Teraz sa výroba v podniku v meste, kde je približne dvadsaťpercentná nezamestnanosť, znova oživí. A to vďaka Slovákom.

V meste Kruševac žije necelých 60-tisíc obyvateľov a mnohí otcovia rodín dúfajú, že vďaka Slovákom sa opäť zamestnajú vo fabrike, kde robili aj v minulosti. „Tu pracoval ešte môj otec, aj ja, ale potom prišlo prepúšťanie a odvtedy som bez roboty. To už sú viac ako dva roky. Ťažko sa žije, prišiel som sa pozrieť na odovzdanie fabriky a už som si aj dal žiadosť o zamestnanie,“ povedal Zoran.

Na otvorenie fabriky prišiel aj Milutin, ktorý už je v dôchodkovom veku, ale v minulosti v IMK 14. Oktobar pracoval. V rukách zvieral fotografiu srbského prezidenta. „Chcem sa dožiť toho, ako budú do závodu znova chodiť davy ľudí, tak ako to bolo kedysi,“ povedal so slzami v očiach.

Slováci chcú postaviť gigant na nohy

„Toto je projekt, ktorému sa venujeme viac ako dva roky. Rozhodovali sme sa pôvodne medzi piatimi spoločnosťami v Srbsku, pričom práve spoločnosť 14. Oktobar sa nám zdala z hľadiska nášho portfólia tou najlepšou voľbou,“ vysvetlil generálny riaditeľ MSM GROUP Marián Goga.

Podľa neho je 14. Oktobar firmou, ktorá má rozloženie tridsať percent špeciálna výroba a sedemdesiat civilná. „Ale bohužiaľ už približne desať rokov bola táto spoločnosť takmer bez zákaziek,“ potvrdil Goga. MSM pripravuje pracovné zmluvy pre približne 160 ľudí a v horizonte jedného roka by v závode malo pracovať až do tisíc ľudí.

MSM plánuje v Kruševci zachovať civilnú výrobu, ale mieni rozbehnúť aj špeciálnu. „MSM je skupina, ktorá na Slovensku zastrešuje práve zbrojársky priemysel, takže nám kapacity tohto závodu vhodne zapadajú do nášho portfólia, keďže ide o niečo, čo na Slovensku práve nie je,“ uviedol Goga. Z hľadiska vojenskej výroby by sa mali v Kruševci vyrábať mechanické, teda železné časti striel.

Generálny riaditeľ slovenského podniku MSM... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Marián Goga Generálny riaditeľ slovenského podniku MSM GROUP Marián Goga dostal symbolický kľúč od fabriky v Kruševci od srbskej premiérky Any Brnabičovej.

Závod 14. Oktobar patril medzi dominantných dodávateľov technológií pre banský priemysel, energetiku či strojársky priemysel. Vyvíjal aj pozemnú a stavebnú techniku ako žeriavy. Pri odovzdávaní podniku boli stovky Srbov, ktorí si chcú v závode nájsť prácu.

„14. Oktobar bola jedna z troch najväčších fabrík v Srbsku. My sme o tejto investícii dlho rokovali a mali sme obrovskú podporu vlády. Stalo sa aj to, že sme o pol druhej v noci prišli do závodu a tí ľudia nás tu čakali, prišli do práce len preto, aby ukázali, že majú záujem robiť. My na Slovensku výrazne pociťujeme absenciu motivovaných a technicky zdatných ľudí, z nášho pohľadu u nás dnes chýba jedna generácia takýchto ľudí,“ zhodnotil Goga.

V Srbsku je dostatok ľudí ochotných pracovať, ale chýbajú odborníci do manažérskych pozícií. „Pozície generálnych, výkonných, finančných riaditeľov, to chceme zatiaľ riešiť ľuďmi zo Slovenska,“ povedal Goga.

V hre sú aj vozidlá Tatra

MSM, ktorá 14. Oktobar odkúpila ako aktíva z konkurznej podstaty, plánuje naliať do podniku milióny eur. Pozemky sú všetky ich, ale nie všetky priestory im patria. Preto plánujú postaviť v areáli ešte asi desať menších výrobných hál. Celkovo by teda malo byť v areáli 25 až 30 výrobných hál. Výrobu už MSM naštartovala, prví zamestnanci nastúpili do práce minulý týždeň a prijímajú nových.

MSM takto naštartovala aj výrobu na Slovensku, kde dokázala z vymierajúcich podnikov spraviť životaschopné, inovatívne spoločnosti s novými produktmi. Na Slovensku tak bude fungovať ako dosiaľ, s tým, že už koncom tohto mesiaca chce predstaviť aj nový slovenský projekt, o ktorom zatiaľ nechce Goga hovoriť. Do Srbska spolu so Slovákmi pricestoval aj jeden výnimočný produkt – dva nákladné automobily Tatra a jedna Avia. Goga potvrdil, že Srbsko je jedno z miest, kde chce MSM Group začať s kompletizáciou Tatier nanovo a nasmerovať Tatru na nové trhy s novými zákazníkmi.

Na odovzdaní fabriky sa zúčastnili aj najvyšší predstavitelia srbskej vlády, na čele s premiérkou. Srbská premiérka Ana Brnabičová pri symbolickom odovzdaní kľúča od fabriky povedala, že Srbsko má veľkú radosť, že MSM GROUP prisľúbila obnoviť výrobu v niekdajšej gigantickej fabrike.

Munícia aj pre Američanov

Fabrika sa v minulosti venovala prevažne civilnej výrobe, ale tridsať percent tvorila aj špeciálna výroba. „Zaujímavosťou však bola výroba ozubenia, prevodových systémov,“ zhodnotil Michal Baláž, riaditeľ pre rozvojové projekty MSM GROUP. Spoločnosť má podľa neho bohatú históriu, ale extrémne sa zadlžila, až prešla do konkurzu. „Ale keďže špeciál, výroba pre veľký kaliber munície, je dosť špecifická a pre srbský štát to malo význam, tak vláda povolila v rámci konkurzu, že táto časť výroby môže ďalej pokračovať, aby zabezpečili dodávky pre svoje muničné fabriky, ktoré sa nachádzajú v Srbsku, sú pomerne silné a dodávajú napríklad aj pre Spojené štáty,“ vysvetlil Baláž.

Cieľom MSM je opäť sa zamerať aj na civilnú výrobu, chce však zachovať aj muničnú výrobu, pretože je dôležitá pre Srbsko. Niektoré haly sú už podľa Baláža neobnoviteľné. V dobrom stave je napríklad montážna hala, v ktorej sa nachádzajú žeriavy, aj využiteľné, funkčné stroje.

V minulosti 14. Oktobar upadal. Ešte v roku 2013 v závode pracovalo 1 500 ľudí. Pred dvoma rokmi však nasledoval konkurz. Spoločnosť MSM GROUP patrí do česko-slovenského holdingu Czechoslovak group. Holding sa zameriava na tradičnú priemyselnú výrobu a v Čechách aj na Slovensku sa podieľa na oživovaní tradičných firiem a ich rozvoji. Portfólio holdingu zahŕňa predaj vojenských a špeciálnych vozidiel, terénnych nákladných automobilov, zbraní a zbraňových systémov, munície, strojárskych produktov pre automobilový, železničný a letecký priemysel, aj brzdových systémov na koľajové vozidlá.

Holdingu sa tak podarilo oživiť aj automobilku Tatra Trucks a na jeseň tohto roku plánuje obnoviť aj výrobu v spoločnosti Avia. V čase, keď MSM prevzala Tatru a Aviu, boli obe kedysi doslova značkové československé firmy a ťaháky ekonomiky v kritickom stave. Tatra vyrobila tento rok už viac ako 1¤300 vozidiel a Avia obnovila výrobu na jeseň. Na Slovensku Holding sídli v Dubnici nad Váhom v areáli zbrojovky a podieľa sa na oživení podniku ZTS Metalurg. Podniky holdingu Czechoslovak group zamestnávali v roku 2015 takmer 4 000 pracovníkov a vygenerovali tržby v hodnote asi 440 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

238 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #zbrojárstvo #MSM GROUP