OECD: Odvrátenie brexitu by výrazne pomohlo britskej ekonomike

Ak by Británia prehodnotila plánovaný odchod z Európskej únie, znamenalo by to výraznú podporu pre jej ekonomiku. Uviedla to v utorok Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) vo svojej analýze britského hospodárstva.

17.10.2017 17:07
debata (12)

„V prípade zvrátenia brexitu politickým rozhodnutím by bol pozitívny vplyv na hospodársky rast značný,“ píše sa v analýze. Upustenie od brexitu by podľa OECD mohlo byť napríklad dôsledkom nového referenda či zmeny vlády.

OECD tiež varovala, že kolaps terajších rozhovorov Británie s Európskou úniou o podobe brexitu by viedol k negatívnej reakcii finančných trhov a spôsobil by ďalší pokles libry a zhoršenie úverového ratingu Británie. Generálny tajomník OECD Ángel Gurría označil za kľúčové, aby si Európska únia a Británia v budúcnosti udržali čo najužšie hospodárske vzťahy.

OECD v analýze tiež zopakovala, že hrubý domáci produkt Británie sa v budúcom roku zrejme zvýši len zhruba o percento v porovnaní s tohtoročným rastom v rozsahu okolo 1,6 percenta. Odporučila Británii, aby v prípade prudkého spomalenia hospodárskeho rastu pred odchodom z EÚ posilnila verejné investície.

Vyzvala tiež britskú centrálnu banku, aby pokračovala v podpore ekonomiky prostredníctvom svojej menovej politiky.

V tohtoročnom druhom štvrťroku sa britský HDP medziročne zvýšil o 1,5 percenta, rástol tak najslabším tempom od roku 2013. Kľúčovým motorom rastu britskej ekonomiky boli v uplynulých rokoch výdavky domácností. Britskí spotrebitelia sa však v poslednej dobe stretávajú s negatívnymi dôsledkami stúpajúcich cien a spomaľujúceho rastu miezd. Infláciu tlačí nahor okrem iného prepad kurzu libry po minuloročnom referende o brexite.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Brexit