Tlak na daňové raje a presúvanie ziskov sa stupňuje

Medzinárodný tlak v oblasti boja proti presúvaniu ziskov do daňových rajov sa postupne zvyšuje. Daňové správy krajín Európskej únie, Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) a Spojených štátov amerických si totiž v septembri začali vymieňať informácie o rezidentoch iných krajín.

18.10.2017 13:32
debata

„Sme veľmi radi, že tento prvý míľnik máme za sebou a že táto prvá globálna medzinárodná výmena informácií nastala,“ komentoval tento krok prezident Finančného riaditeľstva SR František Imrecze s tým, že úroveň medzinárodnej výmeny informácií sa bude naďalej rozširovať. Momentálne si finančné správy vymieňajú informácie o majiteľoch účtov, číslach účtov a zostatkoch na účte.

Práve téma účelového znižovania základu dane a presúvania ziskov do nespolupracujúcich jurisdikcií s nízkymi daňovými sadzbami je aj téma konferencie, ktorú v Bratislave zorganizovala finančná správa ako aktuálne predsedajúca inštitúcia Európskeho združenia správcov daní (IOTA). Podľa výkonného tajomníka IOTA Miguela Silva Pintu pritom práve Slovensko v uplynulých rokoch preukázalo významný pokrok v boji proti daňovým únikom, predovšetkým v oblasti podvodov pri dani z pridanej hodnoty.

Potvrdil to aj Valerio Barbatini z OECD, podľa ktorého môže byť práve Slovensko dôležitým príkladom pre ďalšie krajiny regiónu, ktoré sa snažia zaviesť opatrenia na boj proti daňovým únikom. Ako dodala štátna tajomníčka ministerstva financií Dana Meager, boj proti daňovým únikom má okrem férovej distribúcie daní do krajín, v ktorých sa zisky produkujú, aj ďalší dôležitý aspekt. Ním je bezpečnosť v jednotlivých krajinách, keďže práve daňové podvody sú podľa nej najčastejším zdrojom financovania nelegálnych aktivít.

Podľa prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho po zavedení automatickej výmeny informácií, ktorá dodá daňovej správe dôležité dáta do jej analytických procesov, zostávajú z pohľadu presúvania ziskov problémové krajiny, ktoré na systéme neparticipujú. Ide napríklad o Lichtenštajnsko, Monako či Singapur. „Sú to typické krajiny, ktoré majú štatút daňového raja a logicky z toho profitujú a majú záujem si tento štatút udržať,“ tvrdí

debata chyba
Viac na túto tému: #daňový raj #dane