Slovákov najviac zaťažujú náklady na bývanie

Dospelá osoba zaplatí na Slovensku za elektrinu, vodu, plyn a kúrenie v priemere 190 eur mesačne. Tento osobný výdavok predstavuje približne štvrtinu disponibilného príjmu a každý mesiac je tou najväčšou finančnou záťažou väčšiny Slovákov. Vyplynulo to z prieskumu Poštovej banky, ktorý pre ňu uskutočnila spoločnosť 2muse na vzorke 510 respondentov.

18.10.2017 14:36
debata

Prieskum ďalej ukázal, že bývanie v inom kraji neprináša výrazné zníženie podielu tohto výdavku na príjmoch. Na Slovensku totiž platí, že tam, kde sú náklady na dom a byt nižšie, tam sú väčšinou podľa Poštovej banky nižšie aj zárobky.

Najväčšiu ťarchu osobných nákladov na bývanie z tohto dôvodu pociťujú v Trnavskom kraji. Bývanie je však najdrahšie v Bratislave, kde stojí o takmer 100 eur viac, ako je priemer na Slovensku. Najnižšie výdavky majú na východe krajiny, v Trenčianskom a v Nitrianskom kra­ji.

OECD sleduje tzv. ukazovateľ prílišnej ťarchy nákladov na bývanie, ktorý berie do úvahy výdavky zahŕňajúce hypotekárne náklady, nájomné, ako aj náklady na poistenie, povinné poplatky za služby, pravidelnú údržbu a opravy, dane a energie. Ak tieto výdavky tvoria viac ako 40 % disponibilného príjmu, hovorí sa už o prílišnej ťarche nákladov. „Na základe tohto ukazovateľa môžeme povedať, že pre viac ako 78 % Slovákov s najnižším príjmom, ktorí majú hypotéku, sú náklady na bývanie veľmi zaťažujúce a patria do ohrozenej skupiny obyvateľov. Bývanie im berie vyše dvoch pätín disponibilného príjmu,“ konštatovala Poštová banka.

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #domácnosti