Ťažobný gigant Rio Tinto v USA obvinili z podvodu

Britsko-austrálsky ťažobný gigant Rio Tinto a jeho dvoch bývalých manažérov obvinili v USA z podvodu pre zatajovanie strát prostredníctvom nadhodnotenia ceny uhoľných baní v Afrike.

18.10.2017 15:48
debata

Firma kúpila bane v Mozambiku v roku 2011 za 3,7 mld. USD a predala ich o niekoľko rokov neskôr za 50 mil. USD. Podľa žaloby podanej v USA firma Rio Tinto, jej bývalý generálny riaditeľ Thomas Albanese a bývalý finančný riaditeľ Guy Elliott nedodržali účtovné štandardy pri presnom ocenení a evidovaní majetku.

Podľa americkej Komisie pre cenné papiere a burzy (SEC) vinou zavádzajúcich tvrdení britsko-austrálska ťažobná firma mohla od investorov v USA získať 5,5 mld. USD. Informoval o tom portál bbc.com. SEC tvrdí, že onedlho po kúpe baní sa firma Rio Tinto dozvedela, že projekt bude produkovať menej uhlia a jeho kvalita bude nižšia, ako sa očakávalo. Spoločnosť Rio Tinto uviedla, že „má v úmysle sa proti týmto obvineniam rozhodne brániť“.

Firma sa separátne dohodla s britským regulačným úradom na urovnaní toho, že si v súvislosti s mozambickou investíciou nesplnila informačné povinnosti. Spoločnosť Rio Tinto súhlasila, že britskému úradu pre dohľad nad finančnými trhmi (FCA) zaplatí pokutu 27 mil. libier (GBP) pre porušenie účtovných pravidiel, uviedol portál bbc.com.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #podvod #Rio Tinto