Štyri milióny Britov majú problémy s platením účtov

Viac ako štyri milióny ľudí majú v Británii problémy s platením svojich mesačných účtov. Vyplýva to z údajov britského úradu pre reguláciu finančného trhu (FCA) založených na prieskume, ktorého sa v zhruba 65-miliónovej krajine zúčastnilo takmer 13 000 respondentov.

19.10.2017 06:15
debata (7)

Približne 4,1 milióna ľudí podľa FCA minimálne v polovici zo šiestich posledných mesiacov nebolo schopné uhradiť účty za domácnosť alebo plniť svoje úverové záväzky.

Údaje prichádzajú v čase, keď sa britskí spotrebitelia stretávajú s rastúcou infláciou a s pomalým rastom miezd. V septembri sa ročná miera inflácie v Británii vyšplhala na tri percentá, čo predstavuje najvyššiu úroveň za päť a pol roka.

Britská centrálna banka sa teraz pre rastúcu infláciu pripravuje na zvýšenie úrokových sadzieb. Banka v súčasnosti drží základný úrok na rekordnom minime 0,25 percenta, k zvýšeniu nákladov na pôžičky naposledy prikročila pred viac ako desiatimi rokmi. FCA upozorňuje, že v Británii tak existuje veľká skupina ľudí, ktorá nemá s rastom úrokov žiadne skúsenosti.

Vysoká inflácia tlačí centrálnu banku k sprísňovanie menovej politiky v čase, keď britská ekonomika čelí negatívnym dopadom plánovaného odchodu krajiny z Európskej únie. V tohtoročnom druhom štvrťroku sa britský hrubý domáci produkt medziročne zvýšil iba o 1,5 percenta, teda najslabším tempom od roku 2013.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia