Rast čínskej ekonomiky sa spomalil na 6,8 percenta

Tempo rastu čínskej ekonomiky v treťom štvrťroku sa podľa očakávaní spomalilo na 6,8 percenta z 6,9 percenta v predchádzajúcom kvartáli.

19.10.2017 10:53
debata (1)

Rast zabrzdili snahy vlády dostať pod kontrolu realitný trh a znížiť dlhové riziká. Maloobchodné tržby a vývoz však zostávajú silné. Uviedol to vo štvrtok čínsky štatistický úrad.

Čínska vláda si kladie za cieľ dosiahnuť tento rok rast hrubého domáceho produktu najmenej o 6,5 percenta. Vlaňajší rast Číny predstavoval 6,7 percenta a bol najslabší za 26 rokov. Medzinárodný menový fond očakáva, že čínska ekonomika tento rok vzrastie rovnako o 6,7 percenta. MMF v tomto roku už dvakrát zlepšil prognózu pre Čínu s odvolaním sa na vysoké výdavky vlády.

Oproti predchádzajúcim trom mesiacom HDP stúpol o 1,7 percenta po zvýšení o 1,8 percenta v druhom štvrťroku. Údaj za apríl až jún bol revidovaný smerom nahor z pôvodných 1,7 percenta.

Analytici očakávajú mierne spomalenie rastu HDP kvôli očakávanému zníženiu investícií do nehnuteľností a výstavby, pretože stále viac miest sa snaží schladiť rastúce ceny bývania. Vládne kampaň proti rizikovejším úverom potom zvyšuje náklady na úvery. V realitnom sektore sa spomalil rast novej výstavby. Predaj realít v septembri prvýkrát za dva a pol roka klesol.

Investori však upozorňujú, že rast čínskej ekonomiky napriek spomaleniu zostáva silný, hlavne vďaka oživeniu niektorých skorších problémových priemyselných odvetví, ako je aj produkcia ocele. Zvyšujú sa tiež štátne investície, ich rast bol v septembri vyšší ako rast investícií súkromného sektora. Na druhej strane to však tiež vyvoláva obavy z rastúcej úlohy štátu v ekonomike.

Čína v roku 2010 predstihla Japonsko a stala sa druhou najväčšou ekonomikou sveta za Spojenými štátmi. Hospodársky rast sa v Číne však v posledných rokoch spomaľoval. Podieľala sa na tom snaha vlády o zníženie závislosti čínskej ekonomiky na exporte a na investíciách a o zaistenie stabilnejšej hospodárskej expanzie, ktorá by sa opierala o spotrebiteľské výdavky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #HDP