Byrokracia je vážny problém až pre tri štvrtiny firiem

Až 72,5 % podnikov na Slovensku považuje byrokraciu za vážny problém, ktorý demotivuje podnikateľov v podnikaní, investovaní, raste alebo zamestnávaní.

19.10.2017 15:50
debata (1)

Ďalších 25,5 % ju považuje za problém čiastočne. Vyplýva to z októbrového prieskumu Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS). Ministerstvo hospodárstva SR sa podľa aliancie zatiaľ odhodlalo len k nepatrným zmenám pri znižovaní byrokracie.

V posledných mesiacoch Ministerstvo hospodárstva SR síce vyvinulo iniciatívu na zníženie administratívneho zaťaženia podnikateľov a navrhlo viacero opatrení, ide však len o malé zlepšenie a nepatrné zmeny, tvrdí PAS. „Ministerstvo sa zatiaľ k radikálnym zmenám v byrokracii nedostalo“ konštatovala aliancia. Podľa byrokratického indexu 2017 musí malý podnikateľ stráviť počas roka 164 hodín, aby splnil 78 povinností, ktoré sa na neho kladú. Výdavky na byrokraciu ročne predstavujú až 1 651 eur.

„Podnikateľ musí stráviť na Slovensku ročne jeden celý pracovný mesiac byrokraciou. Na základe týchto skutočností realizovala Podnikateľská aliancia Slovenska prieskum, ktorý sa pýtal podnikateľov či, ako, a v čom ich byrokracia najviac postihuje a čo pokladajú za najdôležitejšie zmeniť,“ vysvetlil na štvrtkovej tlačovej besede výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský.

Z výsledkov anonymného prieskumu vyplýva, že byrokraciu považujú za vážny problém a demotivujúci prvok pri podnikaní takmer tri štvrtiny podnikov. „Najviac malých a stredných podnikateľov byrokracia demotivuje v podnikaní, investovaní, raste či zamestnávaní. Za problém považujú aj stratu času z nej vyplývajúcu. Pociťujú ju vo vybavovaní rôznych povolení a certifikátov a pri nahlasovaní rôznych údajov. Najviac byrokracie podľa prieskumu prinášajú daňové a odvodové zákony, zdravotná služba, zákon o ochrane osobných údajov a Zákonník práce,“ zhodnotil výsledky prieskumu Peter Kremský.

Ako riešenie súčasného stavu navrhujú firmy podľa prieskumu obmedzenie dokladania potvrdení úradom, obmedzenie opakovaného dokladania údajov a listín, zrušenie pracovnej zdravotnej služby pre prvú a druhú kategóriu, či obmedzenie zodpovednosti za zamestnancov a dodávateľov.

Anonymného prieskumu, ktorého cieľom bolo bližšie špecifikovať problémy byrokracie, sa zúčastnilo 153 podnikateľov, prevažne mikropodnikov, malých a stredných firiem. Z výsledkov podľa aliancie vyplýva , že byrokracia je otravná, je príťažou a bráni slovenským firmám súťažiť s konkurenciou z iných krajín.

Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) je profesijná asociácia združujúca podnikateľov a zamestnávateľov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #byrokracia