Šéf Goldman Sachs naznačil presun z Londýna do Frankfurtu

Generálny riaditeľ americkej investičnej banky Goldman Sachs Lloyd Blankfein vo štvrtok naznačil, že hlavným centrom európskej aktivity jeho firmy sa v dôsledku pripravovaného odchode Británie z Európskej únie stane namiesto Londýna nemecký Frankfurt nad Mohanom. Informuje o tom server BBC.

20.10.2017 08:00
debata (4)

„Práve som odišiel z Frankfurtu. Skvelé stretnutie, skvelé počasie, naozaj som si to užil. To je dobre, pretože tam budem tráviť oveľa viac času. #Brexit,“ napísal Blankfein na svojom twitterovom účte.

V Británii sa v súčasnosti nachádza väčšina európskych aktivít Goldman Sachs. Banka v Londýne zamestnáva asi 6000 ľudí. Finančné ústavy pôsobiace v Londýne sa však obávajú, že takzvaný brexit by mohol obmedziť ich prístup k jednotnému európskemu trhu.

Predpokladá sa, že práve Frankfurt bude najviac ťažiť z presunu bánk z Británie do iných členských krajín Európskej únie. Na plánoch pre rozšírenie aktivít vo Frankfurte už pracujú napríklad spoločnosti JPMorgan, Citigroup a Morgan Stanley.

Britská premiérka Theresa Mayová na otázku o Blankfeinovom tweete uviedla, že nebude komentovať každé jednotlivé vyhlásenia. „Ale aby bolo jasné, Londýn je a zostane vedúcim svetovým finančným centrom,“ citovala ju agentúra Reuters.

Bnaka Goldman Sachs už skôr uviedla, že sa dohodla na prenájme kancelárskych priestorov v novej budove vo Frankfurte, vďaka čomu získa miesto až pre 1000 zamestnancov. Teraz má banka vo Frankfurte približne 200 zamestnancov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Goldman Sachs #Brexit