Kažimír môže byť v hre o post šéfa ministrov krajín platiacich eurom

O post nového prezidenta Euroskupiny, ktorá je neformálnym združením ministrov financií krajín eurozóny, zrejme zabojujú zástupcovia Francúzska, Luxemburska a Slovenska. Povedal to podľa agentúry Reuters v piatok rakúsky minister financií Hans Jörg Schelling.

20.10.2017 14:16
debata (8)

V hre je tak okrem ministra financií Petra Kažimíra aj luxemburský šéf rezortu financií Pierre Gramegna a francúzsky minister Bruno Le Maire. Kandidátov by však mohlo byť aj viac.

„Predpokladám, že budú traja alebo štyria kandidáti. Luxembursko sa podľa môjho názoru bude uchádzať, Slovensko pravdepodobne tiež a prvýkrát v histórii Euroskupiny sa pokúsi tento post získať aj jeden z veľkých štátov, konkrétne Francúzsko,“ povedal podľa agentúry Reuters Schelling v piatok.

O novom prezidentovi Euroskupiny by sa malo rozhodovať na jej zasadnutí už začiatkom decembra. Súčasný prezident zoskupenia Jeroen Dijsselbloem, ktorý po holandských voľbách stratí post tamojšieho ministra financií, tento mesiac podľa portálu euobserver.com vyhlásil, že už januárovému rokovaniu Euroskupiny by mal šéfovať nový prezident.

Minister financií Peter Kažimír sa pritom ako možný nástupca Jeroena Dijsselbloema spomína už niekoľko mesiacov. Nahráva mu aj jeho stranícka príslušnosť k sociálnym demokratom. Medzi vrcholnými európskymi inštitúciami totiž v súčasnosti prevládajú zástupcovia stredopravých strán, ktorí obsadili vedúce pozície v Európskom parlamente, Európskej rade aj v Európskej komisii. V rámci politického balansu sa tak na post šéfa Euroskupiny predpokladá práve sociálny demokrat.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna #Euroskupina