Bitcoinový ošiaľ pokračuje, ľudia do neho vkladajú celé majetky

Bitcoin prekonal hranicu šesťtisíc dolárov a prognózy hovoria o jeho ďalšom raste. Niektorí ľudia do neho vkladajú celý svoj majetok.

21.10.2017 09:29
debata (53)

Jedna rodina v Holandsku predala svoju firmu, dom, dve autá, motorku a zvyšný majetok a všetko investovala do virtuálnej meny bitcoin. Otec, matka a ich tri dcéry teraz žijú v kempe a dúfajú, že sa z nich jedného dňa stanú milionári. Uviedla to agentúra AFP.

„Všetko sme stavili na bitcoin, všetko sme predali, aby sme do tej meny mohli investovať,“ povedal otec rodiny Didi Taihuttu, tridsaťdeväťročný podnikateľ a ako sám hovorí milovník kryptomien. S rodinou sa presťahovali do kempu, aby mohli ušetriť čo najviac peňazí a vymenili ich za bitcoin.

Pred tromi mesiacmi sa Taihuttu rozhodol opustiť materialistický spôsob života a dnes žije s manželkou a dcérami vo veku 12, desať a sedem rokov v skromnej ​​chate na päťdesiatich metroch štvorcových v kempe Venlo na východe Holandska. Ich úspory sa medzitým „kdesi v cloude každú minútu nafukujú“.

Vo svojich začiatkoch vo februári 2009 stál bitcoin len niekoľko centov, ale na začiatku tohto roka už to bolo skoro 1000 dolárov. Odvtedy táto nikým neriadená virtuálna mena, ktorá svojim držiteľom zabezpečuje anonymitu, s väčšími či menšími výkyvmi ďalej posilňuje.

Napriek vnútornému štiepeniu a regulácii, ktorú nedávno zaviedla Čína a po ktorej bitcoin stratil asi 40 percent hodnoty, sa tejto kryptomene podarilo pokoriť hranicu 6000 dolárov. A ani u tej nemusí zostať, predpovedajú niektorí.

Ďalší rast kurzu sa očakáva – takmer polovica respondentov v prieskume servera CNBC verí, že Bitcoin prekoná hranicu 10 000 dolárov. Bývalý manažér hedgeového fondu Michael Novogratz už minulý týždeň odhadol, že by to mohlo byť o šesť až desať mesiacov.

„Je to mena budúcnosti, sme teraz svedkami revolúcie, alebo evolúcie peňažného systému,“ hovorí nadšene informatik Taihuttu, ktorý ešte nedávno viedol firmu so 16 zamestnancami. „Už sme investovali desiatky tisíc eur a peniaze za predaj domu,“ povedal.

„Do roku 2020 môže stať bitcoin 25 000 eur“, verí. Ak by kurz spadol, ocitne sa s rodinou „na bode nula“. „Ale my hlavne nechceme žiť v strachu,“ dodáva.

Bude Taihuttu za niekoľko rokov vďaka tejto bláznivej stávke najbohatším človekom na svete? „To nemôžem vedieť vopred, ale s tými zarobenými peniazmi by som chcel svojim dcéram ukázať svet a pomôcť najbiednejším.“

53 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin #kryptomena