Americký maloobchod čelí nedostatku zamestnancov

Americké maloobchodné spoločnosti sa stretávajú s čoraz väčšími ťažkosťami pri zháňaní zamestnancov pre svoje predajne aj pre stredný a vyšší manažment.

22.10.2017 12:36
debata (2)

Dôvodom sú nízke mzdy a neistota pri vyhliadkacg maloobchodného sektora po vlne bankrotov a zatváraní obchodov. Informuje o tom agentúra Reuters.

Niektorí americkí maloobchodníci uviedli, že pre tohtoročné vianočné sviatky najmú menej sezónnych pracovníkov ako v minulom roku. Ďalšie, vrátane najväčšieho svetového maloobchodného reťazca WalMart Stores, sa dokonca rozhodli, že sezónnych zamestnancov nebudú vôbec prijímať.

Podľa odborníkov tak prevádzkovatelia tradičných kamenných predajní ustupujú tlaku zo strany internetových obchodov, ako je napríklad spoločnosť Amazon. Personálne firmy však upozorňujú, že problémy okolo náboru pracovníkov sú hlbšie a že je čoraz ťažšie obsadiť voľné pozície v maloobchodnom sektore.

„Pre tieto pozície jednoducho nie je dosť ľudí hľadajúcich si prácu,“ uviedol hlavný ekonóm výskumnej firmy Glassdoor Andrew Chamberlain.

Miera nezamestnanosti v Spojených štátoch v septembri klesla na 4,2 percenta z augustových 4,4 percenta. Dostala sa tak na najnižšiu úroveň od februára 2001. Personálne agentúry navyše poukazujú na odliv pracovnej sily do nových typov zamestnania v oblasti takzvanej zdieľanej ekonomiky, ako je napríklad práca vodičov alternatívnej taxislužby Uber.

Zhruba v polovici minulého roka predstavovala v USA priemerná hodinová mzda predajného personálu bez praxe 11,96 dolára. Vodič uberu si pritom podľa údajov firmy Glassdoor zarobí v priemere 14,76 dolára za hodinu.

Štatistické údaje tiež ukazujú, že maloobchodný sektor tento rok opúšťa viac zamestnancov než v predchádzajúcich rokoch. Podľa personálnych agentúr to odráža rastúci stres pri práci v maloobchodných firmách, ktoré sú nútené znižovať náklady, zatvárať obchody a zvyšovať požiadavky na zamestnancov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #USA