Slovenskí ovocinári sa zameriavajú na jablká

Najobľúbenejším ovocím slovenských pestovateľov sú jablká. Jablone tvoria takmer polovicu výmery zo všetkých ovocných druhov registrovaných v Registri ovocných sadov, v ktorom figuruje 150 odrôd.

23.10.2017 09:12
debata

Ako ďalej informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV), z nich sa najčastejšie pestujú odrody Gala (29 % produkčnej výmery), Pinova (7 %), Idared (7 %), Stark a Golden Delicious (6 %), Evelina a Topaz, (obidve po 5% produkčnej výmery).

"Na Slovensku máme nielen kvalitné odrody, ale aj výborné podmienky na pestovanie jabĺk. Vyzývam preto slovenských spotrebiteľov, aby pri ich nákupe hľadali tie čerstvé a lokálne jablká zo Slovenska. A keď budú môcť, aby deťom do škôl balili radšej ovocie ako sladkosti, “ uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná pri príležitosti Svetového dňa jabĺk.

Celková výmera ovocných sadov na Slovensku k 31. decembru 2016 dosiahla 7 070 hektárov. Produkčná výmera, z ktorej sa zberá úroda, k spomínanému dátumu predstavovala 6 382 hektárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poľnohospodárstvo #jablko #ovocinári