Moody's: Výsledok volieb v Česku je priaznivý pre rozpočet a podnikanie

Výsledok parlamentných volieb v Českej republike je priaznivým signálom pre rozpočtovú disciplínu a podnikateľské prostredie. Uviedla to v pondelok ratingová agentúra Moodys.

23.10.2017 12:43
debata

Vychádza z predpokladu, že hnutie ANO Andreja Babiša povedie budúcu vládnu koalíciu. Proces tvorby koalície však podľa nej bude zložitý a zdĺhavý.

Moody's od koalície vedenej stranou ANO očakáva, že prinesie posilnenie rozpočtovej disciplíny prostredníctvom zníženia počtu ministerstiev, boja s daňovými únikmi a využívania efektívnych nástrojov z oblasti informačných technológií.

Zlepšený výber daní by mal podľa Moody's prispieť k poklesu pomeru štátneho dlhu k hrubému domácemu produktu a kompenzovať rozpočtové dôsledky plánovaného zníženia dane z pridanej hodnoty pri vybraných položkách a možných tlakov na zvyšovanie sociálnych výdavkov.

Moody's tiež predpokladá, že nova vládna koalícia bude presadzovať politiku ústretovú k podnikateľskému sektoru, a to v podobe znižovania byrokracie, posilňovanie transparentnosti verejných nákupov či zvýšených výdavkov na dopravnú infraštruktúru.

Moody's tiež očakáva, že napriek nezhodám pri prerozdeľovaní utečencov si Česká republika zachová pragmatický postoj k politike Európskej únie. Poukazuje na úzke vzťahy medzi EÚ a Českom, na silnú integráciu ČR do európskeho výrobného reťazca, najmä v automobilovom sektore, aj na príliv peňazí z fondov EÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Moody's